Dodaj komentar

SIPA tražila istragu oko trgovaca diplomama, Tužiteljstvo BiH odbilo

ljubuski.info

Bez ijedne poduzete radnje, Tužiteljstvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio i Senad Pehlivanović, preko kojeg je novinarka za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole.

Nalog o neprovođenju istrage Tužiteljstvo BiH je donijelo 2. studenog 2018. godine, jer "nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno kazneno djelo".

Dana 25. 9. 2018. godine Tužiteljstvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi kako su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma putem više obrazovnih ustanova i to Visoke škole "Logos-Centar za poslovne studije" - Kiseljak, Privatna srednja škola "Kočerin" Široki Brijeg, Srednja strukovna škola "Centar za obrazovanje" Široki Brijeg i dr.

U informaciji se navodi kako neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje u navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom razdoblju.

Dalje se navode imena osoba koja se dovode u vezu s navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže određivanje posebnih istražnih radnji iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolirani otkup, navedeno je u dokumentu koji je sredinom studenog Tužiteljstvo BiH dostavilo SIPA-i.

U istom aktu, kojeg je potpisala državna tužiteljica Biljana Simeunović, navedeno je kako nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko kazneno djelo, pa smatra kako nema mjesta pokretanju ni vođenju kaznenog postupka.

Dakle, Tužiteljstvo BiH nije tražilo nikakve dodatne provjere SIPA-ine informacije, a Nalog o neprovođenju istrage donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u historiji rada pravosuđa.

Ne samo da su odbili istragu, nego su i obavijestili trgovce diplomama

Mjesec dana nakon ove odluke Tužiteljstva BiH Žurnal je došao u posjed kompletne dokumentacije. Tužiteljstvo BiH i danas šuti. A evo zbog čega.
Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve u redu, kazao je na prvom sastanku s novinarkom Žurnala prodavač diploma Senad Pehlivanović.

Uistinu, broj telefona 061 069 499 kojeg je Senad Pehlivanović koristio za "sređivanje" diploma, uglavnom onih iz Centra za obrazovanje odraslih iz Širkog Brijega, od rujna se više ne koristi. Brojevi i ostalih članova ove kriminalne skupine, o kojima ćemo pisati u sljedećim danima, u istom su razdoblju izbačeni iz upotrebe. Sve se poklapa s razdobljem kada je Tužiteljstvo BiH obaviješteno o kriminalu ove skupine koja izdaje diplome visokoškolskih i školskih ustanova koje su u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe i članova njegove obitelji.

Prema dokumentaciji, iz prostorija Tužiteljstva BiH u spornom su vremenu kontaktirane upravo školske ustanove koje su u vlasništvu ovog HDZ-ovog biznismena. O svemu je, naravno, bila upoznata i vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić koja je u bliskim rodbinskim vezama s visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem. Tadićeva je bila upoznata i s donošenjem Naloga o neprovođenju istrage u ovom slučaju. Kao što je upoznata i da najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužiteljstvu BiH, honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.

Nermin Halilagić savjetnik je državnog tužitelja Ćazima Hasanspahića koji slovi za desnu ruku Gordane Tadić. U Halilagićevoj biografiji navedeno je da je od 2014. godine bio profesor Visoke škole "Logos centar" Mostar, te da je od 2016. godine docent na Pravnom fakultetu u Vitezu.

U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu obitelji Ševo i koje se, u kontekstu prodaje diploma, spominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužiteljstvu BiH, a koja je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da se prodaju diplome.

zurnal.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
9
6
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari