Dodaj komentar

Javna sredstva kroz sustav javnih nabavki izravno odlaze kriminalcima

ljubuski.info

Predlaganjem konkretnih rješenja za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, te organizacijom izobrazbe za suce i tužitelje u cilju učinkovitije primjene Zakona i identificiranje korupcije, Antikorupcijska mreža ACCOUNT je, u suradnji s Agencijom za javne nabavke, dala doprinos uspostavljanju transparentnijeg i odgovornijeg sustava javnih nabavki.

Za ozbiljniji iskorak u borbi protiv korupcije, potreban je odlučniji iskorak svih institucija sustava, poručeno je s održane konferencije za medije.
Agencija za javne nabavke, te pojedini predstavnici pravosudne zajednice, pokazali su kako postoje pojedinci koji se žele boriti protiv korupcije u javnim nabavkama. Nažalost, potrebna im je jača podrška. I dalje javna sredstva kroz sustav javnih nabavki izravno odlaze u ruke kriminalaca, na štetu cijelog društva. Nevladin sektor je uspio u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama uključiti konkretne pijedloge kojima se sprječava korupcija. Nastavit ćemo pratiti proces usvajanja legislative, kazao je Eldin Karić, direktor ACCOUNT-a.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama predviđa oštrije novčane kazne, inspekcijski nadzor, te definiranje kaznenog djela u oblasti javnih nabavki.
Nacrt zakona je u proceduri, tek treba doći do Vijeća ministara BiH, potom i u Parlamentarnu skupštinu. U amandmanskoj fazi će se pokazati pravo lice, tko je za, a tko protiv antikoruptivnih rješenja, kazao je direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, te istaknuo:

Zabrinjava obrazac ponašanja da je namještanje natječaja, dostavljanje natječajne dokumentacije, brat - bratu, otac - kćerci... postalo ponašanje koje je normalno. Agencija će do kraja godine podnijeti 7-8 prekršajnih prijava, kako bi krenuli u kažavanje. Došlo je vrijeme da država pošalje jasnu poruku kako se koruptivni obrasci ponašanja neće tolerirati.

O pravosudnoj praksi procesuiranja zloporabe i korupcije u sustavu javnih nabavki govori su Milica Pranjić, pravna savjetnica u Sudu BiH i Adnan Tulić, šef Odsjeka za organizirani kriminal Tužiteljstva USK.
Sudska praksa je pokazala kako nema dobrih i loših zakona, ključna je primjena zakona. Analiza prakse Suda BiH je pokazala da u postojećem Zakonu o javnim nabavkama postoji problem u sankcijama. Sud BiH cijeni da je predloženo uvođenje inspekcijskog nadzora dobar korak. Kazna mora postojati. Netko mora zaštititi javni interes, poručila je Milica Pranjić.

Kazneno djelo korupcije je po svojoj samoj prirodi teško dokazivo. Kad je riječ o javnim nabavkama, većina koruptivnih djela se sagledava kroz prizmu zloporabe službenog položaja.
Praksa je poražavajuća. Kod aktera korupcije u sustavu javnih nabavki ne postoji strah da će se suočiti sa odgovarajućim represivnim odgovorom pravosudnog sustava. Stručna pravosudna zajednica se mora uključiti u izmjene i dopune zakona, te ponuditi definiciju oblika kaznenog djela korupcije u javnim nabavkama, poručio je Adnan Tulić.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
4
6
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari