Dodaj komentar

NATO šalje pozivnicu BiH

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Akcijski plan za članstvo zapravo znači ubrzanu provedbu reformi u zemlji koja ima aspiracije postati članicom NATO-a. To znači ne samo prilagodbu obrambene politike, nego i provedbu niza reformskih mjera koji bi državu-aspiranticu približile NATO standardima.

Kroz taj proces prilagodbe prošle su sve države središnje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, koje su po okončanju hladnog rata postale članicama NATO-a.

Sjevernoatlanski savez je MAP za BiH odobrio još na summitu u Tallinnu 2010. godine, no uz temeljeni uvjet uknjižbe perspektivne vojne imovine poput vojarni, vježbališta i skladišta na državu BiH.

Riječ je o 57 takvih lokacija, no prenošenju vlasništva nad tim objektima na državu odlučno su se protivili u Republici Srpskoj tražeći da takva imovina bude vlasništvo entiteta koji bi ih onda mogli iznajmljivati državi odnosno Ministarstvu obrane.

Za proteklih osam godina riješen je problem uknjižbe 31 takvog objekta, no svi u oni na teritoriju Federacije BiH.

Članice NATO-a sada su odlučile "omekšati" prvotno stajalište te ipak otvoriti put aktiviranju MAP-a, za što su dugo lobirali i hrvatski i bošnjački političari iz BiH.

Hrvati najzaslužniji za MAP

Hrvatski narod Bosne i Hercegovine, koji je životno zainteresiran za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, preko svojih dužnosnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, najviše je doprinio da NATO ocijeni vjerodostojnim naše napore i pozove BiH da dostavi ANP, izjavio je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH.

Čović je u priopćenju za javnost naveo kako želi iskazati zadovoljstvo i pozdraviti odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu, gdje je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program - ANP.

Koristim ovu prigodu da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tijekom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je u konačnici dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo - MAP, rekao je i naveo kako je ovo nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljnjoj suradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu, naveo je Čović.

Republika Srpska će pratiti Srbiju

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da dok postoji rezolucija Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, taj bh. entitet će se ponašati u skladu s tim dokumentom.

U povodu odluke o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), Višković je u izjavi novinarima u Banja Luci podsjetio da je u toj rezoluciji NSRS rečeno da RS prati stav Srbije po pitanju vojnih saveza.
Ako Srbija nekada promijeni stav, građani RS-a će se na referendumu izjasniti o svom stavu. I to će biti obveza institucija RS po pitanju NATO saveza, dodao je Višković.

Ukazao je na "iskustva" RS-a u vezi s NATO-savezom u proteklom razdoblju te dodao da je svaki izabrani predstavnik institucija RS-a dužan da poštuje skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

5
9
9
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari