Dodaj komentar

Borasu 6.500 kn mirovine i ministarska plaća u BiH

ljubuski.info

Na Općinskom sudu u Splitu napokon je, nakon nekoliko odgođenih rasprava, započelo suđenje Zdravku Borasu (48) iz Ljubuškog, još uvijek aktualnom ministru policije Zapadnohercegovačke županije.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo tereti ga optužnicom za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno uzimanje invalidske mirovine iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar.

Optužnica ga tereti da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP Zapadnohercegovačke županije iako je bio svjestan da je dužan priajviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine. Na ovaj je način oštetio državu, smatra tužiteljstvo, za nešto više od 95 tisuća kuna. Boras je iz Hrvatske primao oko 6.500 kuna mjesečne mirovine.

Suradnja i dogovor

Okrivljeni inženjer agronomije na ministarskoj poziciji kazao je sucu Anti Unkoviću da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim za to za što ga se tereti. Njegova obrana zasniva se na tome da se u ovom slučaju radi o građanskopravnom odnosu i da nema uopće kaznene odgovornsoti jer je HZMO kao oštećenik znao sve činjenice za koje se Boras tereti da ih je prikrivao.

Njegov je odvjetnik, na početku suđenja, tražio od suda da od Federalnog zavoda za mirovinsko-penzijsko osiguranje iz Mostara pribave podatke o Borasovu osiguranju iz Federacije BiH, no sud je to odbio smatrajući taj prijedlog nepotrebnim i odugovlačećim, isto kao i prijedlog za saslušanjem više svjedoka oko toga je li prvo ispitivanje Borasa provedeno zakonito.

Ja samo odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakvih prava. Što sam ja trebao čekati, da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka? U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratiti ću, ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor - komentirao je u travnju 2017. godine, nakon pokretanja istrage, ministar Boras za Slobodnu Dalmaciju.

Vladimir Urukalo | Slobodna Dalamcija
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
7
8
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari