Dodaj komentar

Čelnici civilnih zaštita sudjelovali na zapovjedno-stožernoj obuci

ljubuski.info

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH u hotelu "Lavina" na Jahorini, održana je dvodnevna zapovjedno-stožerna obuka čelnika županijskih uprava i gradskih/općinskih službi civilne zaštite Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Iz Zapadnohercegovačke županije na obuci su sudjelovali ravnatelj Uprave civilne zaštite Drago Martinović, pomoćnik ravnatelja Mladen Bošnjak i predstavnici službi civilne zaštite Grada Širokog Brijega i općina Grude i Posušje.

U sklopu programa zapovjedno-stožerne obuke pod nazivom "Podrška države domaćina - HNS" o mehanizmu prijema, tranzita i traženja međunarodne pomoći i podrške države domaćina, uvodno predavanje o strukturama i funkcijama mehanizma međunarodne pomoći UN, EU, NATO održao je Samir Huseinbašić šef Odsjeka za strukturu i obuku Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Almir Beridan, stručni suradnik za pravne poslove pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predstavio je Uputu Vijeća ministara BiH o traženju i upućivanju pomoći.

Predavanja su održali Aleksandar Mandić šef Operativno-komunikacijskog centra BiH-112 na temu "Podrška države domaćina - komunikacija i rad operativnih centara", a o koordinaciji operacija međunarodne pomoći na pogođenom području govorila je Biljana Tomić iz Republičke uprave civilne zaštite.

Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite govorio je o normativno-pravnoj regulativi zaštite i spašavanja u BiH odnosno u FBiH. Na temu "Legislativa EU - Mehanizam Civilne zaštite EU - odluke i smjernice" izlagao je Idriz Brković iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U drugom dijelu programa zapovjedno-stožerne obuke predstavljen je zadatak, odnosno generalni scenarij prirodne nepogode (poplave) koja je pogodila veći dio južne i sjeverne Hercegovine, te je istovremeno došlo i do snažnog potresa u istočnoj Hercegovini.

Zatražena je međunarodna pomoć. Sudionici obuke su dobili zadatak postaviti organizaciju odgovora, dajući odgovore o slijedu aktivnosti, ulogama i rješenjima na situacije iz scenariju.

Nakon uspješno provedene obuke sudionicima su dodijeljeni cerfikati.

UCZ ZHŽ
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
5
2
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari