Dodaj komentar

Beskičmenjak kao zanimanje

ljubuski.info

Beskičmenjaci su životinje bez unutarnjeg skeleta, kičmenice. Pripada im veliki broj vrsta i oko 97% svih životinja na našoj planeti čine upravo beskičmenjaci.

Reklo bi se dobra, ali nepotpuna definicija. Nažalost, s 24 godine, uvjerio sam se da je, bar kada je riječ o Bosni i Hercegovini, beskičmenjak zanimanje, a beskičmenjaštvo filozofija. Kada bolje razmislim, odabrati beskičmenjaštvo kao filozofiju i predstavlja onaj 'lakši put', možda baš zbog toga danas možemo vidjeti ovoliki broj pobornika iste filozofije na visokim funkcijama, vrhovima stranačaka, tv ekranima, itd.

Lako ih je prepoznati, ljudi bez stava i karaktera, vratni pršljenovi su im toliko oslabljeni da klimaju glavom i na najmanji trzaj, osobe koje nit smrde nit mirišu, kako bismo danas rekli 'podobni' i uglavnom, neovisno tko im je sugovornik, možete ih čuti kako stalno izgovaraju "Tako je!". Njihove "prednosti" su da se lagano uklapaju u bilo koje društveno okruženje, mimikrija im je dovedena do savršenstva, a identifikacija 'vođe plemena' tj. onoga kome treba podilizati, za njih je mačiji kašalj.

Često svoje djelovanje nazivaju putem uspjeha, ili žrtvom koja je nužna zarad uspjeha. Kada bolje razmislim, u ovom sustavu, i nisu daleko od istine. Zbog njih i njima sličnih, riječi poput "uspjeha", "strasti" i "znanja" su previše korištene, u pogrešnom kontekstu, da više i nemaju stvarno značenje, postale su klišeizirane.

Iskreno, jedan od mojih najvećih strahova jeste upravo ovo - beskičmenjaštvo. Kada pomislim na taj tip osobe, kreće vrtlog misli - Zamisli da sam ovakav?, šta ako postanem ovakav?, šta ako s 50 godina budem neizgrađena ličnost, puna sujete i kompleksa?. Onda se nekako smirim i podsjetim sebe koliko se u ovim godinama trudim imati svoj stav i svoje mišljenje.

Toliki strah imam od toga da nekada na silu formiram svoje stavove i mišljenja, neovisno jesu li ispravni ili ne, jesu li općeprihvaćeni ili ne, - moji su, i to je ono što mi je najvažnije. Dobro ih poznajem, dosta sam ih analizirao, susretao sam se i susrećem sa njima skoro na svakom ćošku.

Počevši od škole, fakulteta, obitelji pa do radnih mjesta (tu najviše). Ono što me najviše žalosti jeste njihov broj i rapidan rast. Ono što je fascinantno jeste što za sebe misle kako su inteligentni, lukavi, snalažljivi i da njihovo mijenjanje mišljenja 'kako vjetar puše' uopće nije pokazatelj njihovog (ne) karaktera nego prilagođavanje, na koje su, kako oni misle, primorani.

Mislim kako srž problema leži u strahu, nekom vidu slabosti. Ništa ne može upravljat tobom tako dobro kao što to strah radi, nikakva vrsta kontrole nije jednaka onoj kad si pod strahom. Poenta je u tome da niko umjesto nas neće rješavati naše strahove, niti mogu to. Skoro pa je nemoguće doći do faze potpunog odsustva straha, ali suočavanje sa strahom, suprostavljanje istom, je sigurno jedan od koraka koji vodi ka tome.

Poanta je da samo mi sami sebe možemo osloboditi. Samo Mi smo odgovorni za Našu sudbinu, zato je vrijeme da počnemo raditi tamo gdje uvijek ima posla, na nama samima. Sve sa ciljem da ne bi upadali u zamke mediokriteta i poremećenog sustava vrijednosti gdje glavna floskula glasi 'Ma sve je to normalno', e pa nije normalno!

Tee Mur | 6yka
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
3
2
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari