Dodaj komentar

Ustavni sud kamate na radnička potraživanja vratio na 12 posto

ljubuski.info

Zatezne kamate na radnička potraživanja po osnovu izvršnih sudskih presuda u Federaciji Bosne i Hercegovine ostaju i dalje na godišnjoj razini od 12 posto po presuđenom iznosu, a ne 0,2 posto, kako je propisivao Zakon o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate.

Taj zakon, odnosno spornu, svojevremeno utvrđenu i jedinu dopunu o smanjivanju kamate za radnička potraživanja na 0,2 posto, 'oborio' je Ustavni sud FBiH na inicijativu potpredsjednika Federacije Milana Dunovića.

Nakon Dunovićevog obraćanja, Sud je rujna prošle godine prihvatio privremenu mjeru da, do konačnog odlučivanja o apelaciji potpredsjednika FBiH, dopunjeni zakon 'miruje', a prema odluci koju je potpredsjednik FBiH dobio jučer, na koncu ga je proglasio i neustavnim.

Mada su, po Dunovićevim riječima, iz neznanih razloga u međuvremenu obračunavate kamate od 0,2 posto u pojedinim slučajevima, praktično je i dalje važio iznos od 12 posto i za radnička potraživanja, kako je i pisalo u zakonu prije nego što mu je pridodana osporena dopuna.

Dunović je danas na konferenciji za novinare rekao da su vladajuće strukture, smanujući za 60 puta zatezne kamate na radnička potraživanja, pokušale uzeti novac od radnika iz državnog i privatnog sektora, ali da je najnovija odluka Ustavnog suda FBiH pokazala da radnik u tom smislu vrijedi kao i poslodavac, banke i povjeritelji.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona potpredsjednik FBiH je Ustavnom sudu podnio 27. travnja 2017. godine.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
1
4
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari