Dodaj komentar

Naplatiti 2,4 milijarde KM poreznog duga postalo "nemoguća misija"

ljubuski.info

Proračun FBiH za ovu godinu iznosio je 2,88 milijardi maraka, a porezni dužnici, oni najveći koji imaju iznad 50 tisuća KM duga, zajedno duguju 2,4 milijarde maraka i kada se zbroje oni ispod 50 tisuća, proračun FBiH za jednu godinu bio bi riješen.

Praktički, krajem svakog mjeseca objavljuje se popis poreznih dužnika, odnosno nadopunjuju se podaci, ali stvari sporo idu naprijed.

Kopirati njemački sustav

Dok, primjerice, u uređenim zemljama porezni dužnici ostaju bez imovine, zabranjuje im se obavljanje javnih poslova, završavaju u zatvoru, u BiH ih se uglavnom uredno bilježi.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe kako takav dug može nastati zbog lošeg poslovanja gdje nije bilo namjere da do duga dođe.
Tada se rukovodstvo može prekršajno teretiti. Ako je netko svjesno radio da napravi dug ili imao namjeru izvršiti utaju, tada postoje elementi utaje i može ga se kazneno goniti - objašnjava Hadžić.

Kada je u pitanju rješavanje ovakvih problema, najbolje bi bilo kopirati njemački porezni sustav koji je najučinkovitiji na svijetu, a zatim po njemačkom načelu i kažnjavati one koji su stvarali porezni dug jer je nevjerojatno da netko može dugovati milijune maraka, a i dalje slobodno hodati ovom zemljom.
Porezni dug proizlazi iz poreznog rješenja. Ako ne podmirite porezni dug, porezna uprava ovlaštena je protiv vas pokrenuti ovršne mjere koje, primjerice, obuhvaćaju pljenidbu sredstava na vašem bankovnom računu ili vašeg prava na mirovinu kod njemačkog nositelja mirovine - stoji u objašnjenjima kako se ta država bori protiv poreznih dužnika.

Loše rukovođenje

Pod određenim uvjetima može se dogovoriti odgoda plaćanja ili obročno plaćanje, ali s vremenom se sve naplati. U FBiH su i mnoga javna poduzeća kojima se, očito, u nekom segmentu loše rukovodilo među najvećim poreznim dužnicima.

U budućnosti dosta se očekuje i od izmijenjenog pravilnika o prinudnoj naplati, kao i od drugih zakonskih akata povezanih s ovim problemom. Jasno je da on traje niz godina i da država preko noći ne može postati uređena, ali važno je da se problem počne rješavati i da to bude sustavno.

Željko Andrijanić | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
7
1
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari