Dodaj komentar

Porazni podaci o broju učenika

ljubuski.info

Razlozi kontinuiranog smanjenja broja učenika osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH mogu se tražiti, prvenstveno, u negativnim demografskim trendovima, kao što su pad nataliteta posljednjih godina, ali i migracije stanovništva, koje uključuju i iseljenja obitelji sa maloljetnom djecom u druge države.

Zaključila je to na sjednici u Mostaru Vlada FBiH, koja je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2018/19. godini u Federaciji BiH.

Vlada je, kako je priopćeno, s predloženim preporukama, zadužila Glavno tajništvo Vlade FBiH da ovu informaciju s preporukama uputi županijskim vladama.

Kako je navedeno, u FBiH obvezno devetogodišnje osnovno obrazovanje uvedeno je u školskoj 2004/05. godini u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, a od školske 2009/10. godine provodi se u svim županijama Federacije BiH.

U županijama koji su posljednji prešli na devetogodišnje osnovno obrazovanje, prva generacija učenika koji su završili devetogodišnje osnovno obrazovanje u tekućoj školskoj godini upisala se u prvi razred srednje škole (Srednjebosanska, Zapadnohercegovačka i škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koje realiziraju nastavni plan i program Zavoda za školstvo Mostar).

Deset posto manje prvašića

S obzirom na to da je u svim županijama zabilježeno da je prva generacija koja je pohađala osnovnu školu po devetogodišnjem programu bila malobrojnija od generacija prije i poslije nje, to se ove godine, očekivano, odrazilo i na smanjen broj upisanih učenika u prvi razred srednjih škola u Srednjobosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2018/19. godini počela je 3. rujna 2018. godine u svim županijama u Federaciji BiH. Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine od školske 2014/15. do školske 2018/19. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole.

Broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio za 2.215 ili 9,95 posto. Ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH se, također, kontinuirano smanjivao u razdoblju školska 2014/15 - 2018/19. godina. Broj učenika osnovnih škola u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio za 10.398 ili 5,34 posto.

Ćetvrtinu manje upisanih u srednje škole

Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prve razrede srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine od školske 2014/15. do školske 2018/19. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred srednje škole. Broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio za 6.083 ili 25,08 posto.

Kada se analizira struktura učenika prvih razreda srednjih škola prema vrsti škole koju su upisali, a bazirano na podacima šest županijama koji su dostavili ove podatke, očito je kako najveći broj učenika upisuje srednje tehničke i srodne škole (postotci se kreću od 42 do 56 posto učenika zavisno od kantona) i srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju (19 do 37 posto učenika ovisno o županiji).

Ova kretanja su značajna jer ukazuju kako se učenici sada pretežito oprijedjeljuju za srednje usmjereno obrazovanje (srednje tehničke i srodne stručne škole), što je izvjestan pokazatelj kako se obrazovanje u posljednje vrijeme više usklađuje s potražnjom na tržištu rada, te da učenici i sami sve češće biraju ona zanimanja i struke s kojim imaju više izgleda naći zaposlenje ili, nakon završenog srednjeg obrazovanja, upisati one fakultete koji nude bolje perspektive za zaposlenje nakon svršenog studija.

Ukupan broj učenika za petinu manji

Analizom kretanja ukupnog broja učenika srednjih škola u FBiH, utvrđeno je da je u razdoblju školska 2014/15 - 2018/19. godina došlo do smanjenja broja učenika srednjih škola za 20.743 ili 21,53 posto.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
1
6
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari