Dodaj komentar

Želimo od Ljubuškog meda napraviti brend kao rani krumpir

ljubuski.info

Petorica ljubuških pčelara, članova "Opće braniteljske pčelarske zadruge Ljubuša p. o." iz Ljubuškog, odlučili su preći i riječi na djela.

Na tom putu njihov projekt "Proširenje pčelinjih zajednica" nedavno je na natječaju za pomoć braniteljskim zadrugama federalnog Ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata, dobio podršku.

Aplicirali smo na projekt za pomoć braniteljskim zadrugama uz mogućnost zapošljavanja i proširenja proizvodnje. Za naš projekt "Proširenje pčelinjih zajednica" dobili smo dio traženih sredstava. Aplicirali smo za po pedeset košnica po pčelaru, a dobili smo 20.000 KM. Za taj novac smo od tvrtke "Agro Brišnik", uzeli drvenariju za pčelarstvo i satne osnove (vosak), govoreći o projektu kaže Milivoj Škorput, direktor Zadruge.

Direktor Škorput ističe kako Zadruga, za sada, ima pet članova.
Svi smo branitelji, svi se bavimo pčelarstvom, a ciljevi su višestruku od želje da se kao pripadnici braniteljske populacije potvrdimo u društvu, popularno kazano da se socijaliziramo i damo konkretan doprinos razvoju, jer jedan od ciljeva je unapređenje i povećanje proizvodnje, kao i plasmana meda. Ukratko, želimo biti legalni na tržištu, želimo naš proizvod vidjeti na policama trgovina, želimo da Ljubuški med postane brend kao rani krumpir, naglašava direktor Škorput, te dodaje:

U trgovinama ne želimo vidjeti samo naš med, nego i druge proizvode koji idu uz pčelarstvo. Mislim da to uz međusobnu suradnju i druženje možemo postići.

Jedan od članova Zadruge "Ljubuša" agronom Zvonko Barišić, inače voditelj projekta, kaže da je njegova realizacije već počela.
Nabavljeni materijal upravo dijelimo zadrugarima, svakom članu što se kaže, na kućni prag. Svaki od članova dobit će jednak iznos sredstava, odnosno materijala. Konkretna dobit od projekta bit će povećanje broja košnica po svakom zadrugaru, zatim zamjena dotrajalih košnica, čime ćemo ostvariti preduvjete za njihovo lakše seljenje. Sada nam predstoji rad kako bi u idući pčelarsku godinu ušli spremniji, dakle slijede izrada i obnova košnica, a na proljeće njihovo punjenje, obrazlaže Barišić.

Ukratko, petorica pčelara pripadnika braniteljske populacije, riješili su da planovi o kojima hercegovački pčelari godinama pričaju, a njihova suština se svodi da umjesto prodaje na kućnom pragu, tj. na malo, veća proizvodnja i plasman idu kroz trgovačke lance i na koncu izvoz. Smatraju da za taj poduhvat imaju dovoljno stručne ljude i ne sumnjaju u uspjeh.

Dušan Musa | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
2
7
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari