Dodaj komentar

Nedaleko od centra Ljubuškog tri odlagališta otpada

ljubuski.info

Tijekom ponedjeljka volonteri Udruge mladih Agape iz Ljubuškog su kupili otpad uz prometnicu na Cernu.

Prikupljene boce, limenke i drugi otpad su sortirali u vreće za otpad i pripremali ga za recikliranje.

Prema riječima Ivana Mlinarevića, predsjednika Udruge mladih Agape, porazna je činjenica kako se u cijelom Ljubuškom mogu uočiti hrpe otpada uz rub ceste.
Ovo je naša prva akcija u sklopu octoberMESTa, u sklopu kojeg u 10. mjesecu planiramo svaki vikend očistiti jednu prometnicu u gradu, rekao je Mlinarević, dodavši kako im je cilj razviti ekološku svijest kod sugrađana.

Nakon akcije čišćenja iz Agape-a su objavili rezultate. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Sunčan dan, nije bila planirana subota nego ovaj put ponedjeljak. Ne zbog izbora nego zbog loših vremenskih uvjeta. Naši prijatelji u skupljanju a istovremeno i odvajanja otpada su bili naši zlatni srednjoškolci. I to članovi ASU BiH (Lokalni tim Ljubuški).

Što je ASU? Asocijacija srednjoškolaca - po našoj definiciji skupina mladih ljudi koji žele promjeniti nešto na bolje, počevši od institucije u kojoj djeluju i u samom gradu. "djeluj lokalno,misli globalno".

Skupili smo se i jedni i drugi željni promjene na bolje, tako smo, ovog ponedjeljka i s ovom ekipom, prikupljali otpad na prometnici koja vodi iz Ljubuškog prema Međugorju, zvani Cerno-pravac.

Počeli smo u 14h, akcija je trajala cca 3h. Kroz akciju smo educirali jedne druge o ekologiji, razgovarali o njoj, komentirali kakav "mozak" trebaš biti da malo dalje od kuće baciš pune vreće pokošene trave, pune vreće pelena (ne novih i zapakiranih), na par mjesta po 20-ak Michelin guma - nije reklama, ureže ti se marka u glavu kad ih vidiš na hrpi. U ta 3h smo i odvajali otpad, dobro ste čuli, nije to bilo samo bezvezna najava nego je tako i bilo.

Na dionici od 1,5 km skupilo se 3.400 l otpada. (jedne strane prometnice, bez onih guma, bez krupnog otpada koji ne može u vreće). Točnije, 1.7 l po metru, znači korak i baciš bocu od dvolitre Coca Cole. U tih 3.400 l skupilo se:

  • 480 litara papira,
  • 1.500 litara mix otpada (limenke, gumeni proizvodi itd),
  • 160 litara stakla i
  • 1.260 litara plastike.

Što nam to pokazuje, da je artikla kojeg zemlja ne može razgraditi 400-500 godina - najviše. Da nedaleko od centra grada imamo 3 deponija koja zagađuju Majku Zemlju, te da mi svi sudjelujemo u njenom zagađivanju.

Zašto svi? Upozoravaš li prolaznika kad baci otpad? Nagrdiš li svog suvozača što baci opušak i kutiju kroz prozor? Govoriš li svom djetetu da to u što je pakirana čokoladica mora u otpad a ne na cestu? Mi ćemo ju pokušati čuvati, hoćeš li i ti?

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
8
1
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari