Dodaj komentar

Koncesija za devastaciju obale Trebižata?!

ljubuski.info

Pune su nam uši lijepih riječi o važnosti očuvanja ljepote rijeke Trebižat i njenog obalnog dijela. Barata se s iznosom od nekoliko stotina tisuća maraka, koji se svake godine izdvaja koncesionaru za održavanje obalnog dijela rijeke.

Održavanje bi trebalo imati za cilj oslobađanje obalnog dijela rijeke od drače i trnja, uređivanje šetnica, planiranje drvoreda i sadnju stabala na planiranim lokacijama. Ali ne, iz godine u godinu ponavlja se isto, tek što prođe sezona šetača i kupača, odnekud se pojavljuju izvođači radova koji za sobom ostavljaju pravu pustoš. Cilj im je što više sasjeći stabala, opustošit obalni dio i iza sebe ostaviti granje koje na istom mjestu trune do sljedeće sezone.

I ove nam godine nezadovoljni ljubitelji prirode šalju slike, nezadovoljni zbog ovakvog načina "uređivanja", obalnog dijela Trebižata i pojedinih kupališta.

Ove su godine posebno ogorčeni mještani Humca, nakon sezone kupanja odnekud se pojaviše tobožnji uređivači, posjekoše i zbrisaše svako stablo na njihovom tradicionalnom kupalištu Brzaci, stotinjak metara prije ušća Vrioštice u Trebižat.
Na tom dijelu nema više ni jedne krošnjate vrbe, koje su svojim izgledom i hladovinom krasile cijeli taj prostor. Sad je na tom kupalištu prava pustoš, sve je sasječeno i zbrisano do zemlje, a naravno, ostale su na gomilama sasječene krošnje koje čekaju sezonu paljenja.

Nezadovoljni Humčani nam šalju slike, kažu kako su ti isti uređivači obalnog djela, nedaleko od tog mjesta, preskočili dio obale na kojoj je još u proljeće vjetar oborio debelo stablo koje je premostilo i zakrčilo rijeku.

Ostaje nam, po tko zna koji put, zapitati se: Kako ostvariti plan uređenja obalnog dijela Trebižata i kako opravdati novčana sredstva koja se troše u tu svrhu?

Nije teško odgovoriti kako će plan biti ostvaren kad se uz rijeku pojave šetači i djeca, kad se obala zazeleni, a travnjaci prime sjenke krošnji tek zasađenog drveća. Naravno, u vidnom polju moraju biti klupe za odmor, sa kojih šetači promatraju jata divljih pataka koje nesmetano plivaju po brzacima, jedino ih može uznemiriti pastrva koja negdje tamo blizu njih bućne u rijeci.
Potpuno postignuti cilj biti će ostvaren tek onda kada ljudi svojim odlukama i djelovanjem u prostoru naprave promjenu na koju pokaže reakciju životna sredina, sa svojim fizičkim, prirodnim i društvenim činiocima, što će rezultirat formiranje sasvim novih međuodnosa, vrijednosti i mentalnih sklopova koji se odražavaju na taj prostor tako što ga čine kvalitetnijim, naprednijim i plemenitijim!

Podsjetimo se kako je, do ove akcije "održavanja" izgledalo popularno humačko kupalište "Brzaci" na Trebižatu:

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Krešo Vujević
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
1
6
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari