Dodaj komentar

Neki su već glasovali, a da to i ne znaju!

ljubuski.info

Anel Kajtezović ostao je zatečen nakon što je odlučio provjeriti biračko mjesto na kojem će glasovati. Na mrežnoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) navedeno je kako živi u Austriji, glasuje putem pošte i kako je već glasovao.

Sve je počelo prije dva dana kada sam pokušao provjeriti glasujem li na istom mjestu kao i svake godine. Poslao sam SMS poruku i saznao kako glasujem putem pošte izvan BiH. Nakon toga, provjeravam na stranici SIP-a detaljnije informacije i pronalazim kako me netko prijavio u Austriji, u pregrađu Linza, kod osobe pod imenom Ožegović Fadil. Da je sve bilo prijavljeno, da je dokumentacija sva poslana, da je ta osoba ili neko iz te obitelji glasovao u moje ime. Da sam prijavljen, da sam glasao - iako sam bio u BiH cijelo vrijeme. Dokumentacija je uredno dostavljena 23. kolovoza nazad u Sarajevo. Stiglo je na poštu na Baščaršiju, kaže Kajtezović za N1.

Kada je cijelu stvar prijavio SIP-u, Kajtezović je saznao je kako ga je prijavila osoba iz Velike Kladuše, i to na osnovu stare osobne iskaznice koja je za Središnje izborno povjerenstvo bila važeća do 2020. godine.

No, to je u najmanju ruku čudno jer je 2013. Kajtezović izvadio novu osobnu iskaznicu jer je promijenio prebivalište, tako da stara osobna iskaznica odavno ne važi što su mu potvrdili i u MUP-u. Zbog čega SIP nije ažurirao podatke, Kajtezović ne zna, ali se pita što bi se desilo da je jedan od onih koji ne izlaze na izbore.
Osobe koje ne glasuju, ove prijevare nikada ne bi mogle otkriti. Da nisam tražio informaciju na kojem biračkom mjestu glasuje, nikada ne bih saznao da je to neko u moje ime već uradio, navodi on.

No ovo nije usamljen primjer. Brojni građani javili su se iz Srebrenice.

Abid Dudić registriran je u Novom Zvorniku, kao glasač poštom iako nikada u životu nije živio u Srbiji.
Uglavnom, našao sam da sam prijavljen kod neke žene u Malom Zvorniku. To smo jučer našli. Nekad sam izgubio vozačku dozvolu, upravo na prijelazu Mali i Veliki Zvornik. Je li to nešto važno ne znam, ali nikada nisam živio u Srbiji, niti sam na drugom mjestu bio prijavljen, kaže Dudić.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva konkretne slučajeve nisu komentirali, no potvrdili su kako postoji sumnja na zloporabu podataka, i da će o svemu uskoro upoznati nadležno Tužiteljstvo.

Masovna pojava?

Dnevno dobijemo po dvije ili tri prijave birača koji izjavljuju kako ih je neko mimo njihove volje i znanja prijavio za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine, putem pošte. Sve te slučajeve, mi dokumentiramo i o tome ćemo sačiniti cjelovitu informaciju i dostaviti Tužiteljstvu BiH, jer postoji sumnja na zloporabu osobnih podataka i krivotvorenje dokumenata. Ipak, neko drugi treba provesti istragu i utvrdi je li i tko krivotvorio isprave i zlourabio osobne podatke. Mi nemamo zakonsku nadležnost to raditi. Imamo zakonsku obavezu registrirati birača izvan BiH ukoliko dostavi urednu dokumentaciju, kaže Maksida Pirić iz SIP-a.

O kojem se konkretnom broju radi, kako kaže Pirić, biće poznato nakon što se iz inozemstva vrate paketi s glasovima koji se šalju preporučenom poštom i koju može preuzeti isključivo birač ili uži član obitelji. No što je sa onim slučajevima kada se glasa u vaše ime, a vi ne izađete izbore, nema odgovora.

Problemi sa mjestom prebivališta nisu ništa novo, upozoravaju u Koaliciji pod lupom. Na to su i ranije upozoravali, no u SIP-u to do sada nisu ozbiljno shvatali, ističu.
Mislim da će to biti masovna pojava. Imali smo nagradne igre gdje su se tražili fotokopije jedne i druge strane osobne iskaznice. Radi se o stotinama hiljada takvih. Radi zaštite digniteta, pozvao bih i druge institucije da reagiruju, kako bismo imali poštene i fer izbore, navodi Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom.

Na prošlim izborima putem pošte trebalo je glasati oko 42 tisuće birača, sada je taj broj udvostručen. Time je i broj mogućih zloporaba znatno veći. Iz Koalicije pod lupom poručuju kako se u sve trebaju uključiti i državna istražna tijela jer je krađa identiteta teško kazneno djelo.

Birači koje je neko bez njihovog znanja ili volje prijavio za glasovanje izvan BiH mogu na dan izbora glasovati u općini prebivališta na nepotvrđenom biračkom mjestu. Ti će glasovi biti prebrojani u glavnom središtu za brojanje.

N1
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
3
6
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari