Dodaj komentar

Građani traže pomoć zbog visokog tlaka, posjekotina, lomova…

ljubuski.info

Zbog visokih temperatura koje su ovih dana zabilježene diljem Bosne i Hercegovine, povećan je broj pacijenata, koji većinom traže pomoć liječnika zbog visokog krvnog tlaka, glavobolja, viroza, dehidracije, razdražljivosti…

Na sreću, u Domu zdravlja Ljubuški stanje nije alarmantno, iako je, očekivano, i u ovoj ustanovi broj pacijenata u blagom porastu.

Brza reakcija

Kako smo saznali od dr. Katarine Pavlović, liječničku pomoć najviše traže osobe starije životne dobi, a zabilježeno je i podosta slučajeva ozljeda na kupalištima, gdje je ukazana pomoć domaćem stanovništvu, ali i turistima.
Radi se, najviše, o posjekotinama i lomovima koje su kupači zadobili prilikom ulaska ili izlaska iz vode, a kada je riječ o starijim osobama, većinom se žale na povišen krvni tlak, kazala je Pavlović.

Ljetno razdoblje sa sobom nosi rizik i od uboda insekata i zmija, stoga je, po riječima dr. Pavlović, bitna brza reakcija, kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta.
U takvim situacijama ključnu ulogu igra hitan transport do najbliže zdravstvene ustanove. A posebice su opasni ujedi u predjelu glave ili vrata zbog kojih može doći i do smrtnog ishoda ukoliko se na vrijeme ne uključi određena terapija, istaknula je sugovornica.

Savjeti za rizične skupine

Osvrnula se i na tegobe u vidu povraćanja i povišene tjelesne temperature, koje u ljetnim mjesecima prouzrokuje konzumiranje lako kvarljive hrane, zbog čega je potrebno obratiti pažnju prilikom čuvanja namirnica.

Posebnu pozornost, pak, treba posvetiti rizičnim skupinama u koje spadaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i djeca.
Ove skupine zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera. Ukoliko je moguće, poželjno je izbjegavati boravak na otvorenom od 11 do 17 sati te konzumirati dovoljne količine tekućine. Savjetuje se i nošenje odjeće od prirodnih materijala, svjetlijih boja, uz redovno uzimanje propisanih lijekova kod bolesnika. U svakom slučaju, treba biti na oprezu, poručila je dr. Pavlović.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
2
9
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari