Dodaj komentar

​Suci i tužitelji kao svete krave

ljubuski.info

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je 15.8.2017.godine obraćajući se medijima izjavio:
Nemamo pravosudnog sustava i zato smo razvaljena država. Ništa ne funkcionira u ovoj državi, jer nemamo trećeg stupa vlasti, pravosuđa.

Osim Ministra i mnogi građani koji su osjetili pravosuđe BiH na svojim leđima će potvrditi da u BiH nema trećeg stupa vlasti, pravosuđa. Odmah se postavlja pitanje, što se to konkretno događa u pravosuđu BiH da Ministar i mnogi građani mogu tako nešto tvrditi? Naravno da Ministar o stanju u pravosuđu ima spoznaje iz svojih izvora, a mnogi građani iz osobnog iskustva.

Obzirom da se prije 15-ak godina mnogo pričalo o reformi i o neovisnom pravosuđa, osnivanju VSTV (Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća) koje će neovisno od politike birati suce i tužitelje, nadgledati rad pravosuđa i provoditi disciplinske postupke protiv nesavjesnih sudaca i tužitelja, mnogi građani su bili zaprepašteni kad su vidjeli što se sve događa u pravosuđu BiH.

Zbog toga većina građana, koji su osjetili pravosuđe BiH na svojim leđima, znaju da na sudu u BiH može sve, da ne vrijede nikakva pravila sudskog postupka i da nitko politički nepodoban ne može dobiti presudu na sudu u BiH. Tako npr. svi oni iz osobnog iskustva javno pričaju da suce ne zanimaju zakoni, činjenice i materijalni dokazi, da suci lažno svjedoče i pišu što im padne na pamet, da na ročištima javno iskazuju pristranost i politički nepodobnu stranku ometaju u vođenju sudskog postupka, da ne donose svoj sud o priloženim dokumentima, činjenicama i materijalnim dokazima, već ih kompromitiraju i omalovažavaju, da ne odgovaraju na navode žalbe, da ne poštuju pravomoćne sudske i druge odluke, da izmišljaju nove dokumente i krivotvore činjenice i materijalne dokaze, da krivotvore podatke na stranici Pristup sudskim predmetima putem interneta, da ne objavljuju javno svoje nezakonite presude na stranici Pristup sudskim predmetima putem interneta, da donose presude bez prihvaćanja osnovne dokumentacije, da štite počinitelje kaznenih djela krivotvorenja i uposlenja s krivotvorenom službenom ispravom, da štite brojne druge počinitelje kaznenih djela koji su povezani s vlašću, da svojim odlukama ruše pravni poredak i ugrožavaju nacionalnu sigurnost, da donose pravno nevaljane akte, da nezakonito manipuliraju dokumentacijom, da ne dozvoljavaju dostavu tražene dokumentacije, da kod traženja izuzeća izjavljuju da će suditi zakonito pa onda nastavljaju teško kršiti osnovna pravila sudskog postupka, da u radnim sporovima nezakonito naplaćuju sudske pristojbe, da nezakonito traže unaprijed plaćanje sudskih troškova svjedoka na glavnoj raspravi, da nezakonito spajaju različite predmete, da predmete vraćaju na novo suđenje, iako za to ne postoji nikakva zakonska mogućnost, da na odluke koje su pravomoćno završene donose nove pravomoćne odluke, da stranci umjesto originala dostavljaju kopije odluka, da s pravno nevaljanim aktima prebacuju predmete s jednog suda na drugi, da donose odluke, a ne znaju o kome se postupku radi itd., a tužitelji uglavnom donose odluke o neprovođenju istrage bez ikakva obrazloženja ili štite počinitelje kaznenih djela krivotvorenja i uposlenja s krivotvorenom službenom ispravom i počinitelje kaznenih djela koji su povezani s vlašću itd.

Za sve ove tvrdnje građana, koji su osjetili pravosuđe BiH na svojim leđima, postoje brojni dokazi i stanje u pravosuđu je još gore, nego što ga obični građani mogu opisati. Naravno da postoje časni suci i tužitelji, ali njihov rad je zanemariv u odnosu na rad cjelokupnog pravosuđa u BiH. Mnogi građani su podnosili pritužbe na rad sudaca i tužitelja VSTV i sve te pritužbe su uglavnom odbačene. Samo se protiv nekih sudaca i tužitelja na višim razinama, vjerojatno zbog uplitanja stranaca, vode neki stegovni ili kazneni postupci.

U BiH na nižim razinama suci i tužitelji uglavnom ne snose nikakvu stegovnu ili kaznenu odgovornost za svoje pogreške i propuste. Ne postoji, naime, niti jedna druga profesija, koja je tako zaštićena kao što su suci i tužitelji u BiH. Kao da su svete krave! I novinari, i policajci i liječnici, te pripadnici drugih profesija snose odgovornost za svoje pogreške ili propuste. No, ne i suci i tužitelji.

Tako npr. sucima i tužiteljima koji štite počinitelje kaznenih djela krivotvorenja i uposlenja s krivotvorenom službenom ispravom, koji štite brojne druge počinitelje kaznenih djela koji su povezani s vlašću, koji svojim odlukama ruše pravni poredak i ugrožavaju nacionalnu sigurnost ili koji teško krše osnovna pravila sudskog postupka, ništa se neće dogoditi i neće snositi nikakvu stegovnu ili kaznenu odgovornost, iako rade neprofesionalno, mimo zakona, propisa i zdravog razuma. A to što neće snositi nikakvu stegovnu ili kaznenu odgovornost, na neki način je poruka svim ostalim sucima i tužiteljima da rade kako god žele, ne mareći za zakone, činjenice i materijalne dokaze. Kad npr. neka stranka javno kritizira rad sudaca ili tužitelja, predstavnici pravosuđa odmah skaču i optužuju stranku da vrši pritisak na neovisno pravosuđe, a kad im stranka kaže da su im odluke nezakonite i da su teško kršili osnovna pravila postupka, onda kažu da je stranka imala pravo na žalbu.

Kad se pogledaju odluke po žalbi, vidi se da suci i tužitelji na višim razinama uglavnom ne odgovaraju na navode žalbe, da je stranka besmisleno pisala žalbu i da se međusobno štite. Vjerojatno je ministar Mektić i na osnovu ovih osobnih iskustava građana izjavio da BiH nema trećeg stupa vlasti, pravosuđa.

U posljednje vrijeme opet se mnogo priča o reformi pravosuđa, o milijunima koji su uloženi u izgradnju učinkovitog pravosuđa, ali na nižim razinama je sve isto, isti su suci i tužitelji i rade kako su i do sada radili. Osim toga, vrlo je zanimljivo, da i sada suci i tužitelji na nižim razinama, koji su se dokazali u teškom kršenju pravila postupka i zaštiti počinitelja kaznenog djela, budu unaprijeđeni.

Iako su uloženi milijuni u izgradnju učinkovitog pravosuđa, kako sada stvari stoje i od ove reforme pravosuđa neće biti ništa, isto kao što od reforme pravosuđa od prije 15-ak godina nije bilo ništa tj. stanje u pravosuđu je bilo takvo da je Ministar mogao javno izjaviti da "nemamo trećeg stupa vlasti, pravosuđa".

Znači, dokle god suci i tužitelji na svim razinama, kao i svi ostali građani, ne budu snosili odgovornost za svoje propuste i pogreške od reformi pravosuđa neće biti ništa, isto kao što nije bilo ništa od bivše reforme pravosuđa.

Ovakvo stanje u pravosuđu je vrlo opasno, pogotovo za gospodarstvo, jer nitko neće ulagati svoj novac u državu u kojoj je pravosuđe neučinkovito ili pod potpunom kontrolom politike.

V.Z.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
9
5
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari