Dodaj komentar

Zaboravljeni branitelji došli zahvaliti svetom Anti

ljubuski.info

Danas, na blagdan svetog Ante, na Humac hodočaste mnogi vjernici iz oklnih župa koji su žedni duhovne snage i duhovne obnove na svome životnom putu!

Isto tako, hodočaste i oni koji su, po molitvi i zagovoru tog sveca i čudotvorca, osjetili neobičnu nutarnju snagu, po kojoj su dosegnuli ciljeve u koje, iskreno govoreći, mnogi nisu vjerovali.
To je veliki razlog što su danas Zaboravljeni branitelji, u svojim prepoznatljivim majicama, masovno okupljeni ispred svečanog oltara, ponizno slušali duboku propovjed apostolskog nuncija Luigia Pezzuta. On u svojoj propovjedi naglašava kako svetost nije planirana samo za svećenike i časne sestre, već smo na svetost pozvani svi mi, koji su spremni krenuti kroz život na jedan čvrst i pravedan način.

Branitelji su pored kipa sv. Anti iskazali svoju zahvalu za pomoć u postignutim ciljevima, i zatražili zaštitu za ciljeve koji stoje ispred njih.

Krajni cilj je bio izboriti se za pravednu objavu registra branitelja, u kojeg se, kroz godine nakon rata, upisivalo i one koji rata nisu vidjeli. Zatim, došlo se do cilja po kojem se mora ukinuti 1.600 braniteljskih udruga u Federaciji, financiranih iz proračunskih sredstava. I na kraju kao treća stavka Rezolucije, prihvaćen je zahtjev o ratnom dodatku svim braniteljima. Žalosno je što je takav ratni dodatak, još prije 25 godina, dobila prije svih nas, čak ona vojska koja je razarala Dubrovnik, Vukovar, Sarajevo, te napravila pokolj u Srebrenici...

Kroz protekle godine ova populacija obespravljenih branitelja nije samo težila ka ostvarenju svojih vlastitih ciljeva, već se zalagala i za one obične male ljude koji su pogađani raznim nepravdama u društvu i očekivali tuđu pomoć. Prisjetimo se slučaja u Širokom Brijegu kad je pretučen maloljetnik a policijski istražitelji cijeli slučaj namjeravali zataškati, tada su ovi isti branitelji organizirali mirne prosvjede i upoznali javnost o cijelom slučaju. Zatim, branitelji su javnost upoznali sa žalosnom činjenicom kako među nama živi jedna "zaboravljena majka" poginulog branitelja koja nije dobila ni zdravstveno osiguranje.

Nismo na tome stali, javnost smo upoznali i sa slučajem udovice našeg Zaboravljenog branitelja, kojoj je nakon smrti muža ostala briga za šestero djece i pregršt razne dokumentacije po kojoj nikad nije uspjela ostvariti stečena prava svog pokojneg muža.

Zaboravljeni se branitelji su prošle godine posjetili jednog svog suborca koji je u ratu napravio pravi junački podvig, sam se vratio na izgubljene položaje kako bi jednoj majki donio pred oči tijelo mrtvog sina, uspio ga neopaženo uzeti između neprijateljske vojske i time ispunio želju majke da ga može, po našem vjerskom običaju, pokopati.
Tog smo istog branitelja prošle godine zatekli kako živi u neopisivoj ljudskoj bjedi, bila mu je isključena struja već nekoliko mjeseci, a sva primanja od kojih živi jesu osamdeset maraka socijalne pomoći.

Zaboravljeni branitelji već sada razmišljaju o ideji prijaviti se na jesenskim općim izborima kao neovisni promatrači, sa ciljem vraćanja povjerenja biračima u moguće poštene i pravedne izbore na kojima više neće biti prijevara i dopisivanja glasova, a za takvu ideju očekuju podršku šire javnosti.

UZB Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
1
1
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari