Dodaj komentar

Rezultat jedne vladavine

ljubuski.info

Ljubuški, gradić koji sa svojim prirodnim ljepotama i resursima pripada u najljepše dijelove zemlje, zahvaljujući "demokratskoj" vlasti stagnira iz godine u godinu, a njegovi žitelji svakim Božjim danom kopne, odnosno iseljavaju se.

Plodna dolina s najljepšim osunčanim poljem potpuno je pusta, neuzorana, a vinogradi na ljubuškoj i otočkoj plantaži, koji su, ne tako davno, bili simbol ljubuškog kraja, s najboljim vinima koje je ispijala Europa i svijet, samo je san. Ta noćna mora ljubuške privatizacije, stranke koja voli tepati da je stranka svih Hrvata, katoličke provenijencije, nije bila na povijesnoj razini. Odnosno, od plodnog polja ljubuške i otočke plantaže koja je kolijevka blatine, gdje se uzgajao najbolji merlot, ostao je samo pakao. Najprije zapaljena, zatim, uz blagoslov svih struktura vlasti, prepuštena mešetarima koji ju koriste za osobne ciljeve i interese. Nikog od vlasti nije briga, misle kako će vrijeme učiniti svoje i da će sve, malo po malo, otići u zaborav. Pretužno je putem od Ljubuškog, preko Radišića, Proboja do Vitine gledati izgorenu pustopoljinu, prepuštenu na milost i nemilost pticama grabljivicama, koje nadlijećući ovaj, nekad prekrasni, sada opustošeni dio ljubuške panorame, slaveći ovu vlast koja im omogućuje vrlo lijep i unosan plijen.

Svima nama običnim i normalnim građanima smeta takav odnos načelnika i njegove "regimente" često se pitajući kako on to dopušta, odnosno kakav se pozadinski interes krije iza toga?

Ovih dana, putem režimskih medija, šalju se "jake i moćne" poruke kojim naš načelnik pokušava popraviti svoj poljuljani imidž u javnosti, da se Ljubuški sprema postati poljoprivredni i turistički (k)raj. Ta lijepa priča svakom je oku i uhu ugodna, kada ta priča ne bi bila zasjenjena teškim dugogodišnjim propustima, najviše upravo načelnika Nevenka Barbarića.

Ljubuški je bio izrazito poljoprivredni kraj, ali prije rata. Turistički kraj bio je uvijek, i to tranzitni, zahvaljujući najprije blizini Međugorja. Turistički uzlet u vidu izleta na vodopad Kravicu može biti samo na korist općinskoj vlasti, koja preko svoje firme "Parkovi" izvlači novac koji se netransprentno troši, tko zna u koje svrhe. Sigurno od njega nemaju vidljivu korist građani ljubuške općine.

"JP Parkovi" su nastali na žrtvovanom komunalnom poduzeću Ljubuški, kojemu su, uz svesrdnu pomoć vlasti, ostavili milijunske dugove. Tu priču nikada nećete čuti iz usta našeg načelnika, niti se njegovi sateliti previše trude to spominjati u javnosti. Jer ova vlast voli samo lijepo upakirano štivo, koje njoj skloni režimski mediji odmah šalju u svijet.

Više niti jedan režimski medij ne spominje industrijsku zonu u Zvirićima, koja i dalje, godinama nakon otvaranja zjapi prazna, na pustipoljini koja ugošćuje samo zmije i guštere.

Najbolje je za vlast je nadati se kako će vrijeme učiniti svoje, da ode u zaborav afera "Nativa", dvostruko zaduživanje preko ruku vijećnika u općinskom vijeću Ljubuški. Ne spominje se "Černobilsko" ruglo duhanske stanice u samoj gradskoj jezgri, ne priča se više "lijepim investicijam", propalim plantažama smilja koje je ova vlast, prvenstveno zbog plaćanja koncesija forsirala. Ne priča se više o industrijskim pogonima, koji su bili sastavni dio svake predizborne kampanje, koji će donijeti milijunska ulaganja i zaposliti ljubuške ljude, da ostaju na svojoj rodnoj grudi. Sada u najnovijim tekstovima iz režimskog Večernjeg lista, naš načelnik lagano pušta priču kako je turizam naša glavna privredna grana i kako će se ovog ljeta uz rijeku Trebižat zaposliti 200 radnika, te da se okoliš i rijeka ne mogu zagađivati.

Ljubušaci su se već naslušali brojnih nerealiziranih obećanja, lutanja. I oni manje upućeni znaju kako Barbarić nema nikavu strategiju za voditi ovu općinu, koja još hvala Bogu ima čistu rijeku Trebižat.

Zagađenje dolazi upravo iz politike i vlasti koja je za mnoge građane pakao, koji taj pakao ne mogu izdržati, pa bježe. Jer radna mjesta s dobrim primanjima nije osigurao ni Barbarić, niti njegovi podobnici, žive naoko dobro oni koje su isti uhljebili, zaposlili i dali im korice kruha da im vjerno služe, klimaju glavom kad treba i ne treba. Oni su Barbarićevi bliski suradnici, koji bez Barbarića i njegove milosti uopće ne bi ni postojali. Jer je trebalo izumiti ljude poput Tihomira Kvesića, koji je diplomu iz Kiseljaka, priča se, dobio na poklon od Ivana Ševe. Iako se po funkciji radi o drugoj violini općine Ljubuški, nitko od javnosti ne zna čime se zapravo bavio naš predsjednik općinskog vijeća prije politike, koje znanstvene radove je objavljivao, kakva mu je društvena reputacija, kakvim se poslovima bavio, je li prije bio uspješan poduzetnik ili je, kao i svi drugi, svoju slavu stekao zahvaljujući stranačkoj iskaznici i poznanstvu i slijepom sluganstvu Nevenku Barbariću. O ovome, svatko neka prosudi na svoj način.

Takvih suradnika našeg načelnika ima još, neke je potrošio i zauvijek im zapečatio nesretne sudbine, dok ovi koji su sada uz njega, zahvaljujući njegovoj milosti ostaju, drže se. Tako se u prvi plan istaknuo i Stanko Musa, vodeći građevinske radove u općini, iako u Ljubuškom kruži priča da je i on vlasnik ćirilične diplome.

Tako dugogodišnja vlast, koja se prometnula u aždaju koja guta sve pred sobom, ostavljajući pakao za one koji nisu dio te vlasti, nastavlja vladati. Pomalo zahvaljujući našoj šutnji i inertnosti, te zahvaljujući i neorganiziranoj i nečujnoj oporbi.

Gdje se nazire kraj teško je reći, ostaje gorka spoznaja kako, na vidiku, barem za neko vrijeme, nema pozitivnih pomaka. Ipak je teško biti ptica Phoenix, pa iz pepela izdignuti ono što su "naši" uništili.

Ostaje nam samo nada, ali i ona polako umire.

N.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
9
7
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari