Dodaj komentar

"Različiti programi" i zapošljavanje u inozemstvu smanjili broj nezaposlenih

ljubuski.info

Broj nezaposlenih osoba u Zapadnohercegovačkoj županiji tijekom godine dana manji je za 527, govore podaci Službe za zapošljavanje.

Tako je na kraju prošle godine u ovoj županiji posao imalo 19.706 osoba, a prema bilješkama spomenute Službe, u istom razdoblju zabilježeno je ukupno 10.907 nezaposlenih osoba.

Zapošljavanje osoba u inozemstvu

Krajem 2017. godine, prema našim evidencijama, zabilježeno je ukupno 10.907 nezaposlenih osoba. Broj evidentiranih manji je za 527 osoba ili za 4,61% u odnosu na broj evidentiranih nezaposlenih osoba krajem 2016. godine. Razlog ovakve promjene je zapošljavanje i samozapošljavanje osoba kroz različite programe u protekloj godini, kao i zapošljavanje osoba u inozemstvu - navodi se u izvješću Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije.

Najveće smanjenje broja nezaposlenih bilježi se u Širokom Brijegu, gdje je krajem 2016. na evidenciji nezaposlenih osoba zabilježeno 4.310 njih, dok je na kraju 2017. u ovom gradu 3.931 osoba bez posla.

Slijedi Ljubuški koji je na početku ove godine imao 2.761 nezaposlenu osobu, a godinu ranije taj broj je bio 2.847.

Općina Posušje na kraju prošle godine imala je 2.361, a Grude 1.854 nezaposlene osobe.

I dalje među nezaposlenima prednjači kvalificirana radna snaga (zanatlije).

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije, na kraju 2017. godine na evidenciji nezaposlenih bilo je 4367 KV radnika, slijede oni sa srednjom stručnom spremom, kojih je 3556. Iza njih su NK radnici kojih 1387 na području Zapadnohercegovačke županije čeka na posao. Nešto manje od tisuću osoba sa završenim fakultetom također još uvijek traga za radnim mjestom, kao i 555 osoba sa završenom višom školom.

Korištenje poticaja

Na evidenciji za zapošljavanje najmanje je onih koji spadaju u kategoriju VKV, svega njih 15, od toga 7 u Širokom Brijegu, 5 u Posušju, 2 u Grudama te 1 u Ljubuškom. Među nezaposlenima u Zapadnohercegovačkoj županiji su i 122 osobe s invaliditetom, od toga 40 žena. Najviše ih je u kategoriji ostalih invalida, ukupno 74 osobe, zatim kategorizirane mladeži 26 osoba, ratnih vojnih invalida na evidenciji nezaposlenih osoba je 18, invalida rada 3 te jedan invalid civilne žrtve rata.

Iz Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije podsjetili su na činjenicu kako je kroz federalni program sufinanciranja zapošljavanja, od ukupno 18.000.000 konvertibilnih maraka, Zapadnohercegovačka županija kroz više različitih segmenata povukla 924.695,33 konvertibilne marke.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
6
2
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari