Dodaj komentar

BiH još nema zakon o GSS-u

ljubuski.info

U organizaciji GSS-a BiH i HB županije, u Livnu je održana savezna zimska vježba spašavanja i traganja. Uz 8 gorskih službi spašavanja iz BiH i dvije iz RH, u akciji su sudjelovali i pripadnici Civilne zaštite.

Uz kraću edukaciju i praktično pokazivanje uporabe sredstava i pomagala za spašavanje, pješice se krenulo u potragu za unesrećenim.

Na mjestu događaja razgovarali smo s predsjednikom Saveza GSS-a BiH Zdenkom Marićem. Kazao nam je kako je osnovni cilj da svi rade istim tehnikama spašavanja, po istim procedurama, da imaju iste frekvencije na radiovalovima te da su kompatibilni na terenu.

Ovakve vježbe nam i koriste kako bismo se uigrali, pokazali spremnost u svakom trenutku da izađemo na teren i pomognemo ljudima u nevolji, kazao j Sabahudin Spahović iz FUCZ-a.

Lavine su česte na Dinaridima te nismo mogli a ne prisjetiti se tragičnog slučaja od prije 5 godina kada je 23. veljače 2013. velika lavina krenula je s grebena Kamešnice i zahvatila 4 alpinista koja su se nalazila blizu grebena. Stoga je pomoć s druge strane granice itekako potrebna, kazao je Ivica Jurela iz Stanice HGSS Split te dodao:
U nekim trenucima puno je lakše nama doći iz Sinja, iz Splita, do ovog područja, nego iz Livna kad budu veliki snjegovi i kada je cesta zatrpana.

Pitamo pročelnika Stanice GSS-a HBŽ-a Marina Vidovića o prošlogodišnjim aktivnostima.
U posljednjih 13 mjeseci, samo što se tiče naše stanice, imali smo 22 spašena ljudska života, kazao je Vidović, kao i to da je na razini BiH u prošloj godini spašeno 80 života.

Unatoč tomu, BiH još nema zakon o GSS-u.
Što, recimo, kolege u ostalim državama u regiji imaju i time je riješen status. Koliko je god bitno financiranje, još je bitnije riješiti položaj u društvu, status GSS-a. Javnost je prilično upoznata i prepoznala je važnost GSS-a, pa i stručna javnost, no to je spor proces. I politički razlozi nas koče da to ne ide brže, ali nadam se da će se to ipak dogoditi, da GSS dobije zasluženo mjesto u toj piramidi - kazao je predsjednik Saveza Marić.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
4
3
1

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari