Dodaj komentar

'Parkovi' kreću s pripremama za obnovu kule hercega Stjepana u Ljubuškom

ljubuski.info

Općina Ljubuški i JP Parkovi d.o.o Ljubuški krenuli su s aktivnostima na projektu obnove tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom, kako bi s tim projektom mogli aplicirati za sredstva od EU fondova. Konačni cilj je tvrđavu iznad Ljubuškog revitalizirati i turistički valorizirati, naveli su iz tog poduzeća.

U procesu koji prethodi izradi projektne dokumentacije, odnosno idejnog i glavnog projekta, kojeg dijelom financira Federalno ministarstvo kulture i sporta kroz natječaj za obnovu kulturnog naslijeđa, moraju se osigurati uvjeti na terenu te su djelatnici JP Parkovi uklonili nisko i visoko raslinje unutar perimetralnih bedema i središnje kule, popularno zvane Herceguše, na površini od 3350 m2.

Iz ljubuškog poduzeća Parkovi navode kako proces izrade projektne dokumentacije započinje izradom arhitektonskog snimka postojećeg stanja a uključuje plan konzervacije, restauracije, arheoloških istraživanja, dodatnog sadržaja, opisa radova i troškovnika te da će se navedena dokumentacija iskoristiti za prijavu projekta obnove na europske fondove prekogranične suradnje.

Upravo kroz navedene fondove na nedavno završenom projektu Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje 'Tema srednji vijek', čiji nositelj je razvojna agencija ZHŽ-a Herag, uređena je pristupna asfaltna dionica u dužini od 1000 metara te je postavljena turistička signalizacija, čime su osigurani temeljni preduvjeti za buduće iskorištavanje turističkih potencijala koje ovaj lokalitet nesumnjivo ima, navode iz J.P. Parkovi Ljubuški.

Inače, kako je istaknuto, radi se o povijesno jako vrijednom lokalitetu za cijelu BiH.

Naime, tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom jedino je kasnosrednjovjekovno utvrđenje zapadno od rijeke Neretve u Hercegovini.

Tvrđava je izgrađena na najistaknutijem vrhu krševitog brdskog lanca brda Butorovice na 396 m nadmorske visine, a upravo zahvaljujući vlastitoj strateškoj poziciji, monumentalnoj arhitekturi, kao i povijesnim izvorima, ona postaje simbol grada Ljubuškog ali i Hercegovine.

Njezin potencijal prepoznalo je i resorno federalno ministarstvo, koje je tvrđavu, u svrhu zaštite, proglasilo nacionalnim spomenikom 2003. godine.

Uslijed seizmičkog djelovanja 60-ih godina prošlog stoljeća, lokalitet je ozbiljno ugrožen. Trenutnom stanju lokaliteta svakako doprinosi činjenica da su posljednji značajni zahvati, ako izuzmemo pokušaj konzervatorsko-restauratorskih radova u razdoblju od 2003.-2004. godine, provedeni još u 2. polovici 18. stoljeća.

Razlozi limitiranih aktivnosti u proteklom periodu na ovom lokalitetu su, između ostalog, nedostatak projektne dokumentacije i monumentalnost objekta, priopćeno je iz ljubuškog poduzeća 'Parkovi'.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
1
1
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari