Dodaj komentar

Zaposlenim u državnim institucijama više novca za plaće

ljubuski.info

Za plaće i naknade osoba zaposlenih u institucijama koje se financiraju iz proračuna BiH ove godine planirano je skoro 560 milijuna KM što je za 8,6 milijuna KM ili dva posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plaća policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 osoba za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu.

Usvojenim odlukama Savjeta ministara planirano je i zapošljavanje pet osoba u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 osoba pri Direkciji za europske integracije.

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 osoba za potrebe održavanja i osiguravanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi proračunske korisnike trebalo koštati 87.000 KM.

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plaće policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. godini za plaće i naknade potrebno je 3.950.000 KM, što je za sedam posto više u odnosu na prošlu godinu.

Iz istog razloga za isplatu plaća u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ potrebno je dva milijuna KM ili 10 posto više nego u 2017. godini, a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje općih izbora u BiH u listopadu za plaće i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

Više za plaće u ovoj u odnosu na 2017. godinu, i to 170.000 KM potrošiće i Regulatorna agencija za komunikacije zbog izmjene strukture radnih mjesta.

Nasuprot ovim institucijama, u Ministarstvu obrane ukupan iznos plaća bit će smanjen za 2,5 milijuna KM zbog izmjene dinamike zapošljavanja, te strukture zaposlenih vojnih lica, navodi se u prijedlogu proračuna BiH za ovu godinu.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 17. siječnja, trebali bi da raspravljati u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je proračun za financiranje institucija u iznosu oko 950 milijuna KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM, što je približno iznosu prošlogodišnjeg proračuna.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
5
2
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari