Dodaj komentar

Trebaju li djeci mobiteli u školi?

ljubuski.info

Mobiteli se, osim što služe za razgovore i poruke, u posljednje vrijeme često koriste i za "ubijanje" dosade na nastavi, a nije rijetko i da se zlorabe. Kako bi se sve to spriječilo, velika većina škola u BiH poduzela je mjere zabrane korištenja mobitela tijekom nastave, a pojedine škole u RS-u traže i zabranu njihova nošenja u školu.

Kako bismo doznali što se u kojoj školi smije, a što ne, razgovarali smo s nekoliko ravnatelja škola. Marija Jurčić, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru, u razgovoru za Večernji list kazala je kako je u toj školi strogo zabranjeno korištenje mobitela.
Tijekom nastave mobiteli moraju biti isključeni i u torbama, djeca ih ne smiju koristiti tijekom nastave, dok im to u vrijeme velikih ili malih odmora nemamo pravo zabranjivati - kazala je ravnateljica Jurčić.

Moraju biti isključeni...

Mjere zabrane komentirao nam je i ravnatelj Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom Davorin Medić.
Kod nas je, vjerujem kao i u drugim školama, već dulje vrijeme zabranjeno korištenje mobitela tijekom nastave, dok ih djeca u vrijeme odmora imaju pravo koristiti. Mobitele smiju nositi u školu, ali moraju biti isključeni i u torbi, ne mogu ih čak ni isključene držati na stolu, to stoji u kućnom redu škole - kazao je dodavši kako su mobiteli postali veliko zlo.
Danas se, nažalost, u 99 posto slučajeva mobiteli koriste u negativne svrhe. Gdje god pogledate, svi tipkaju po mobitelima, mladi sjede u kafićima i tipkaju po mobitelima, hodaju ulicom i razgovaraju mobitelom ili tipkaju…, to je jednostavno postalo pomama, bolest, ovisnost… Neka robotike i svih novih tehnologija, ali čovjek se počeo previše gubiti u tom virtualnom svijetu. Na tom problemu trebamo svi zajedno raditi, ravnatelji, pedagozi, psiholozi, svi, jer ovo ne vodi nikakvom dobru - kazao je ravnatelj Medić.

Djeci mobiteli ne trebaju

Mišljenje i stav o zabrani korištenja mobitela ravnatelja s kojima smo razgovarali dijeli i Nada Bačić, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Odžaku.
Djeci ne smijemo zabraniti nošenje mobitela u školu jer roditelji, a i djeca, pružaju otpor, ali ih ne smiju koristiti za vrijeme nastave, čak ni na predmetima na kojima im je potreban kalkulator ili slično - kazala je dodavši kako veliki broj djece do škole putuje autobusom, zbog čega roditelji žele biti u kontaktu s njima.

Iako smo na roditeljskim sastancima govorili da djeci mobiteli nisu potrebni, u školi ima dovoljno telefona koje mogu koristiti, roditelji na zabranu nisu pristali. A, uz to, stalno ističemo i kako u slučaju nestanka nečijeg mobitela škola neće odgovarati, nego isključivo djeca i roditelji - zaključila je ravnateljica Bačić.

Gotovo iste razloge zbog čega nije potrebno nositi mobitel u školu naveo je i ravnatelj Osnovne škole "Vitez".
Nije zabranjeno nositi mobitel u školu, ali ih djeca ne smiju koristiti za vrijeme nastave. Ima onih koji putuju do škole pa propuste prijevoz ili ostaju na dodatnim sekcijama i tada zovu roditelje da dođu po njih, što je dodatni razlog zbog kojeg ne možemo zabraniti mobitele u školi - kazao je Armin Imamović, ravnatelj Osnovne škole "Vitez".

Bilo kako bilo, svi ravnatelji smatraju kako djeci mobiteli nisu potrebni u školi jer im, kažu, samo odvraćaju pozornost od nastave. Ističu da djeca gotovo uopće više ne komuniciraju oči u oči, sve se svelo na virtualnu komunikaciju. Ispričali su nam i kako se djeca lakše odvaže u virtualnoj komunikaciji, što nerijetko dovodi i do "teških" riječi. Kažu kako bude i prijetnji koje na kraju "upetljaju" i roditelje, ravnatelje, pedagoge... koji zajedno moraju rješavati njihove prepirke.

Valentina Abramušić | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
8
3
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari