Dodaj komentar

Ništa od zajedničkog izlaska na izbore stranaka HNS-a

ljubuski.info

Za sada su upravo samo HDU s njihovim predsjednikom Mirom Grabovcem koji je bio sudionik tzv. vlade Alijanse, HSP BiH Stanka Primorca iz vlade Platforme te HKDU Ivana Muse, najčvršći partneri HDZ-a u predizbornom, odnosno, izbornim i poslijeizbornim koalicijama. Sve ostale, značajnije stranke u HNS-u odlučile su se za samostalan izlazak na izbore.

Neusvajanje Izbornog zakona BiH, barem iz onog što se može zaključiti iz izjava predstavnika stranaka-članica Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), najviše bi moglo pogodovati HDZ-u BiH i to kao odličan argument pri pregovorima oko zajedničkog izlaska na izbore s ostalim članicama HNS-a.

S posljednje sjednice HNS-a istaknuto je kako će se stranke-članice HNS-a zajednički kandidirati na izborima. No, kako se već sada čini, od HDZ-ovog priželjkivanog zajedničkog izlaska neće biti ništa, a već sada su izgledna tri stranačka bloka unutar samog HNS-a.

HDZ 1990 ide samostalno, nagađa se o partnerima

Druga po jačini politička opcija u HNS-u je HDZ 1990. Iz ove stranke već su izvijestili da na izbore idu samostalno i vrlo je izvjesno da će ta stranka ponuditi i svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednik stranke službeno je najavio samostalan nastup 'Devedesetke' na listopadskim izborima ove godine. No, 'samostalan izlazak' može se jedino protumačiti kao nekoaliranje s HDZ-om BiH jer se već sada uvelike nagađa o mogućim koalicijskim partnerima ove stranke.
Mi smo svjesni svoje odgovornosti i potrebe da se Hrvatima osigura mogućnost izbora i alternativa u odnosu na dosadašnje pogubne politike vladajućih. Svakako da razmišljamo i razgovaramo o mogućim partnerima, no za sada je rano o tome konkretnije bilo što govoriti, kazao je Cvitanović.

Nije mogao niti potvrditi, ali ni demantirati nagađanja o budućim koalicijskim partnerima.
Rano je još definirati buduća partnerstva, kazao je on.

Međutim, u ovom kontekstu već se spominje Posavska stranka, Hrvatska stranka, Neovisna lista za Kupres, HSP, Hrvatska neovisna lista, Čapljinska neovisna stranka, HSP dr. Ante Starčević pa i Hrvatski blok u Republici Srpskoj.

HRS: Neće 'zagrljeni'

Iz Hrvatske republikanske stranke već su odlučili da će na izbore ići po svom starom modelu: samostalno će nastupiti u svim većinski hrvatskim županijama, dok će u izbornim jedinicama gdje su Hrvati manjina, kako su zaključili, poštovati odluke HNS-a.
Na HNS-u je Čović predlagao da idemo svi skupa zagrljeni. Ono što je sigurno je da nećemo surađivati sa strankama koje su na bilo koji način sudjelovale u djelovanju 'Alijanse' i 'Platforme', bilo da one djeluju izvan HNS-a, bilo da su one dijelom HNS-a, kazao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Ukoliko se njegove riječi pokažu dosljednim neće biti nikakve mogućnosti za 'zbližavanjem HRS-a' s HSP-om BiH koja je bila dio tzv. 'Platforme' ili Hrvatskom demokratskom unijom (HDU), odnosno, predsjednikom te stranke Mirom Grabovcem Titanom koja je bila dijelom tzv. 'Alijanse'.
Hrvatskome narodu je potreban novi početak, ali s novim nekompromitiranim ljudima, vođenim domoljubnim idealima, a ne sitnim materijalnim interesima. Ljudi koji su godinama dio sustava koji običnog čovjeka dovodi na rub socijalne egzistencije i ne garantira mu minimum ljudskih prava i jednakosti pred zakonom, ne mogu biti i dio promjena na bolje, stav je iz HRS-a.

No, predsjednik ove stranke dodaje:
Idemo na sve ili ništa. Ako se ponovi stari rezultat i skoro ništa se ne promijeni, onda sam zaista spreman na ostavku koju ću i dati. Ako je ljudima dobro, eto im. Onda neće više imati smisla bilo što poduzimati i trošiti energiju, zaključuje on.

Uz HDZ BiH 'Platforma' i 'Alijansa'

No, dok za HRS i Raguža ne dolaze u obzir koalicija s 'Platformom' i 'Alijansom', za sada su upravo samo HDU s njihovim predsjednikom Mirom Grabovcem koji je bio sudionik tzv. vlade Alijanse, HSP BiH Stanka Primorca iz vlade Platforme te HKDU Ivana Muse, najčvršći partneri HDZ-a u predizbornom, odnosno, izbornim i poslijeizbornim koalicijama.
HSP BiH je potpisao strateški sporazum s HDZ-om BiH u kojem se podrazumijeva i koji ove dvije stranke obvezuje na zajedničko djelovanje i zajednički izlazak na izbore, potvrdio je prof. Petar Milić, predsjednik Glavnog stana te stranke i predsjednik HSP-ove mostarske podružnice.

HSS i HKDU također idu samostalno u boj za hrvatske glasove, ali…

Nešto konkretniji bio je Pero Barbarić Pepi koji je ponovio da će njegova stranka Hrvatski savez HKDU Hrast ići u koaliciji s još tri stranke, članice HNS-a: Hrvatskom neovisnom listom, HSP-om dr. Ante Starčević i Hrvatskom neovisnom strankom 'Čapljina u srcu'.
Tko može prihvatiti naš program može nam se priključiti, kazao je Barbarić.

Samostalno na izbore ide i HSS što potvrđuje njen predsjednik Mario Karamatić.
Na izbore idemo bez ikakvih koalicija. Također, od usvajanja ili neusvajanje izmjene Izbornog zakona ovisi i naš nastup na višim razinama. Ukoliko se izborne promjene budu usvojene HSS će zasigurno imati i svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i kandidate na svim razinama, a ukoliko se isti ne izglasa te i dalje bude omogućeno da jedan narod bira drugom narodu predstavnike, onda ćemo podržati zajedničku listu stranaka HNS-a, kazao je Karamatić.

V. Soldo

V. Soldo | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
5
5
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari