Dodaj komentar

Zašto tvrtke u BiH ne mogu pronaći radnike i dati im odgovarajuću plaću?

ljubuski.info

Kretanja na tržištu rada u BiH odraz su sveukupnih društvenih događaja, a jedan od trendova kojima svjedočimo je pojava da usprkos stopi nezaposlenosti većoj od 20 posto pojedine tvornice ne mogu pronaći dovoljan broj radnika ili im za tako nešto treba dugo vremena.

Svoje stavove o ovom problemu iznijeli su predstavnici sindikata, analitičari te pojedini dužnosnici. Zajedničko svim ovim stranama bilo je da se priznaje problem nedostatka radne snage, nedovoljno visokih plaća te velikih poreza i doprinosa na plaće koje kompanije moraju plaćati. Situaciju pogoršava i odljev radne snage iz BiH u zemlje Europske unije.

Član Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH Eldin Hadžiselimović, koji je i generalni direktor ASA Holdinga, ističe kako problem nedostatka radne snage nije toliko izražen u tvrtci koju on vodi izuzevši dio IT kadrova. Kao primjer navodi još jedno zanimanje.
Ono što ja mogu konstirati neizravno kao problem je u dijelu našeg posla koji se bavi špedicijom. Postoje određeni izazovi u pronalasku vozača. Samim tim cijena tih kadrova ide naviše ako želite da ih zadržite, i automatski negdje u lancu cijena tih usluga ide prema gore, pojašnjava Hadžiselimović.

Ističe i da što se tiče sestrinske firme Prevent koja ima odgovarajućih problema u pronalasku kadrova, stvari se rješavaju kroz obuke, prekvalifikaciju i dodatnu edukaciju radne snage. To se radi fokusirano i kroz suradnju sa lokalnom zajednicom. To je sigurno jedan od načina kako se ove stvari mogu rješavati.

Što se tiče generalnog problema nedostatka radne snage u gospodarstvu BiH, navodi da problem možda nije ovdje jasno lociran.

Trebamo pogledati širu sliku, a to je visoko porezno opterećenje na rad. Ako se tu nađe odgovarajuće rješenje, na taj način povećavate potencijal produktivnosti, potencijal zaposlenja novih ljudi, a jednim dijelom kroz snižavanje opterećenja na rad otvara vam se mogućnost povećanja plaća postojećim zaposlenicima. Po meni to je nešto na čemu bi trenutno država trebala raditi kroz unapređenje zakonskog okvira, pojašnjava Hadžiselimović.

Dodaje da se treba vratiti deset koraka unazad i vidjeti što je osnovni problem, a to je visoko opterećenje na rad.
Nisam političar, ali sigurno postoji i niz drugih modaliteta kako se ova situacija može rješavati i preokrenuti. Naprimjer, imamo ogroman potencijal dijaspore. To je dodatni korak koji možemo učiniti i osmisliti plan i strategiju kako da ljude koji su uspješni vani privučemo u BiH. I time automatski dobivate odgovor i na pitanje kako povećati zaposlenost, poboljšati uvjete rada i slično, kazao je Hadžiselimović.

Stava je da odljev radnika iz BiH utječe na potencijal razvoja države, ali i na konkurentnosti same zemlje.
Ta pojava dugoročno utječe na poslovanje u BiH. Vidite, vi ćete nekome dići plaću, napravit ćete kompenzacije, ali dugoorčno ako se taj trend, nastavi mi jesmo u puno većem problemu. Svaki odliv bilo koga iz BiH je izravno utjecaj na buduću potrošnju. Mi prodajemo usluge ovdje i nije svejedno da li to prodajemo na tržištu od 4 ili 3 milijuna stanovnika. To je nešto na što trebamo obratiti pažnju. Suština je u tome da treba otići deset koraka unazad i riješiti osnovni problem, a to je visoko opterećenje na rad, zaključuje Hadžiselimović.

Pored njega, i mnogi drugih privrednici dali su svoj osvrt na nedostatak radne snage na tržištu rada u BiH. Depresivnu perspektivu ima i Edin Dacić, predsjednik Upravnog odbora tvrtke Standard iz Prnjavora, koji je u prosincu prošle godine u organizaciji Unije udruga poslodavaca RS-a u Banjoj Luci kazao kako imamo program razvoja, ali je pitanje da li ćemo moći da nađemo dovoljno radnika u budućnosti. Ne govorimo o kvalifikovanoj radnoj snazi, jer nemamo nadu da ćemo je naći.

Smatra kako povećanje plaća neće puno tome doprinijeti, jer ne postoji optimizam kod stanovništva, dok se sa druge strane u Europi otvara milijun radnih mjesta.
Ljudi jednostavno nemaju nade i ne vide perspektivu. Možemo raditi na tome da dižemo plaću, ali na ovo drugo mi nemamo utjecaj, kazao je on na skupu "Budućnost biznisa".

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a, kaže da je za povećanje plaća nužna i podrška vlasti.
Naš stav je da se mora raditi zajedno sa državom na poboljšanju uvjeta rada i povećanju plaća. Jedan od uvjeta za povećanje plaća je rasterećenje gospodarstva kroz razna parafiskalna davanja, odnosno poreze i doprinose koji su veoma visoki za naše područje, kazao je Mijić.

faktor.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
1
2
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto