Dodaj komentar

Ukoliko ne bude zakona i povećanja mirovina, 100.000 umirovljenika izlazi na ulice

ljubuski.info

Ukoliko Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen ili ukoliko mirovine za siječanj 2018. godine ne budu uvećane za pet ili deset posto, 100.000 umirovljenika moglo bi izaći na ulice.

To praktično znači da bi se vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, na startu izborne godine, mogle suočiti s masovnim prosvjedima jedne od najugroženijih kategorija građana.

Mi smo na svojoj skupštini u rujnu 2017. godine donijeli zaključke u kojima smo, među ostalim, rekli da ćemo, ako zakon ne bude usvojen do kraja godine i ako ne bude stupio na snagu 1. siječnja 2018., tražiti da i bez njega mirovine budu povećane od 5 do 10 posto. Ako se ne ispune i ti uvjeti tijekom mjeseca jsiječnja, onda ćemo mi organizirati velike prosvjede širom Federacije BiH, te će vjerojatno odluka o takvim prosvjedima biti donesena u veljači, kada budemo analizirali ono što je vlast učinila tijekm prvog mjeseca, kazao je Mehmedalija Rapa, predstavnik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Ipak, pojasnio je i kako očekuju vrlo skoro zasjedanje oba Parlamenta FBiH, te da se nadaju kako će Zakon o MIO biti usvojen na ovim sjednicama.
Moram kazati da još uvijek nije usvojen ni proračun FBiH, te imamo informacije kako bi se uskoro trebala održati sjednica tim povodom. Također, istaknuto nam je i kako će na toj sjednici biti raspravljano o Zakonu o MIO, te bi on tada trebao biti usvojen u oba doma Federalnog Parlamenta, što odmah isključuje mogućnost prosvjeda, pojasnio je Rapa.

U poruci vlastima istaknuo je i kako umirovljenike sada zanima samo povećanje mirovine, te da je na Vladi da pronađe rješenja za to.
Prosvjedi će, ukoliko pmirovine ne budu povećane tijekom siječnja, biti održani vjerojatno na proljeće, jer ne smijemo riskirati zdravlje naših umirovljenika. I tada vlasti pred institucijama mogu očekivati 100.000 umirovljenika koji traže svoja prava. Vlada je ranije ukazivala na to da ne može povećati svim umirovljenicima primanja, jer su neke mirovine veće od plaća, ali mi ostajemo ustrajni u svojm zahtjevu da najugroženije kategorije dobiju povećanja mirovina, a Vlada nek odlučuje kome će ih povećavati, a kome ne, zaključio je Rapa.

Podsjetimo da je posljednje povećanje mirovina u Federaciji bilo 2014. godine, kada su one povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U Federaciji oko 66 posto umirovljenika živi od minimalne mirovine od 326 maraka, dok je zajamčena mirovina 434 marke. Od novca koji primaju umirovljenici ne mogu sebi mjesečno osigurati ni hranu, a kamoli platiti komunalije i lijekove koji su skoro svima potrebni.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

2
3
2
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari