Dodaj komentar

Nakon 12 godina u Celju suđenje za ubojstvo Milenka Penave

ljubuski.info

Na suđenju Slovencu Jaki Ulčniku iz Bistrice blizu Solti, koji se tereti za ubojstvo Milenka Penave u Ljubuškom prije dvanaest godina, sud bi trebao saslušati najmanje pet svjedoka iz Ljubuškog, ali postoji veliki problem za sud.

Jaka Ulčnik iz Kozjasnkog, koji je prije deset godine osuđen za ubojstvo brata Jože Ulčnika i pokušaja ubojstva bratove djevojke Nine Lojen u Bistrici blizu Solti, za koje mora odslužiti tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, na okružnom sudu u Celju sudi se za još jedno ubojstvo, kojeg je počinio 2005. godine u Bosni i Hercegovini.

U ožujku te godine na području policijske uprave u Ljubuškom, kako je navedeno u optužnici, Ulčnik je pucao u tada 38-godišnjeg Milenka Penavu, oca troje tada maloljetne djece, kojeg je poznavao jer je Penava poslovao s njegovim ocem. Milenko Penava i Uličnikov otac, bavili su se proizvodnjom drveta i bili su vlasnici pilane. Penavu ljudi opisuju kao dobrog i poštenog čovjeka, no Uličnik ga je upucao jer nije htio sudjelovati u kaznenim djelima u kojima je optuženi Uličnik bio upleten. I upravo je to trebao biti uzrok, da mu je se Ulčnik odlučio osvetiti.

Sudbonosnog dana Ulčnik je krenuo prema mjestu Vitina, skrivao je se u grmlju i čekao, znajući da će Penava ujutro izaći iz kuće. Oko 5.45, kada je Penava izašao pao je pred očima supruge na vrhu stubišta s udaljenosti 48 metara, upucan je ravno u glavu.

Nije se branio

Prema riječima tužiteljice Marine Čakš, Ulčnik je pušku bacio i odvezao se natrag u Sloveniju. Lokalne vlasti dugo su bile u tami, jer nisu bile u mogućnosti otkriti motiv za tako okrutno djelo. No, polako, u suradnji sa slovenskom policijom, našli su tragove koji su ih odveli prema Jaki Ulčniku, koji niječe krivnju za nedjelo i nije dao obranu.

Suđenje se odvijalo vrlo sporo zbog neaktivnosti BH vlasti, posebice svjedoka koji bi se trebali saslušati. Za sada, postoji najmanje pet svjedoka, uključujući oca Franju i brata Dragana od strane ubijenog Milenka Penave. Otac ubijenog - Franjo Penava već je obavjestio sud da neće moći doći u Sloveniju na suđenje, rekavši da je bolestan i star, te dodajući kako u proteklih 12 godina nitko nije ništa čuo niti pitao za ubojstvo njegovog sina.

Za prestale svjedoke, sud Celje organizira raspravu u BiH putem videokonferencije.

dnevnik.si
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

1
5
8
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto