Dodaj komentar

Ni nakon 14 mjeseci "istrage" tužiteljstvo ne zna što se zbilo u "slučaju Soldo"

ljubuski.info

Usprkos činjenici da je Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije proteklih mjeseci saslušalo više od 121 svjedoka, te prikupilo mnogobrojne dokaze, istraga koja se odnosi na rođendansku zabavu na kojoj je Mile Soldo iz Širokoga Brijega na misteriozan način teško ozlijeđen, još nije okončana.

Da u ovom slučaju još nije donesena odluka u smislu prekidanja istrage ili pak podizanja optužnice protiv osumnjičenoga, potvrdio je i Josip Aničić, službenik za odnose s javnošću Tužiteljstva ZHŽ.

Naime, Soldo je s ozljedama lica i glave završio u bolnici u noći s 8. na 9. listopada 2016. godine kada je zadobio teške ozljede na rođendanskoj zabavi. Međutim, kako je ozlijeđen, do danas nije utvrđeno.

Prema prvim neslužbenim informacijama koje su danima kružile u Širokom Brijegu, maloljetnika je brutalno pretukla grupa mladića, pripadnika tzv. zlatne mladeži, odnosno sinovi lokalnih tajkuna. Prema drugoj inačici priče, Soldi je na glavu pao željezni gol i tako je zadobio ozljede lica.

Svjedoka ni jednoga niti drugoga nije bilo, a ni sam Soldo se ne sjeća što se zapravo dogodilo. Nakon što je vijest o događaju plasirana u javnost, u Širokom Brijegu se digla poprilična buka u vezi slučaja i "šutnje" MUP-a ZHŽ o ovom slučaju.

Vrhunac su bili prosvjedi, koji su održani na gradskom trgu u Širokom Brijegu 25. studenog 2016. godine.

Tada je javnost tražila ostavke odgovornih i žurno rješenje slučaja.

U razdoblju od kada je Tužiteljstvo ZHŽ zaprimilo predmet, poduzete su sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti vezanih za ozljeđivanje tada maloljetnoga Solde. Saslušan je ukupno 121 svjedok. Od toga broja, u Tužiteljstvu ZHŽ saslušana su 72 svjedoka (između ostalih i svi policajci PU Široki Brijeg (14), svi uposlenici SKB Mostar i SKB CUM Mostar (23); od toga devet liječnika i 14 medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara, uposlenici DZ Široki Brijeg, koji su na bilo koji način bili involvirani u ovaj događaj, bez iznimke. Saslušan je i Mile Soldo i njegovi roditelji, kazao je Aničić.

Prikupljen je i veliki broj materijalnih dokaza, te su obavljena mnogobrojna vještačenja.

Vještačenja su se odnosila na utvrđivanje sadržaja izuzetih mobilnih uređaja, utvrđivanja prisustva alkohola u krvi, utvrđivanje prisustva opojnih droga, lijekova, utvrđivanje vrste i težine svake pojedine tjelesne ozljede, mehanizam i način nastanka tjelesnih ozljeda, utvrđivanje sposobnosti sjećanja i rekonstruiranja samoga događaja, da li je štetni događaj u kojem je Mile Soldo zadobio tjelesne ozljede mogao izazvati amneziju kod njega, utvrđivanje postojanja eventualno psiholoških posljedice zbog događaja s rođendanske zabave, utvrđivanje prisustva krvi na predmetima izuzetim s lica mjesta, kao i na predmetima izuzetim od Solde, izuzimanje uzoraka brisa bukalne sluznice i utvrđivanje DNK profila osoba te komparacija s tragovima izdvojenim s izuzetih predmeta, precizirao je Aničić.

Usprkos svemu, istražitelji ni za čak 14 mjeseci, koliko istraga traje, nisu uspjeli dobiti jasnu sliku o onome što se dogodilo kritične večeri. Na pitanje o dosadašnjim rezultatima, mogućim uzrocima ozljeđivanja, Aničić nije mogao odgovoriti.
Govoriti o sadržaju dokaza i rezultatima, dok se još poduzimaju radnje, nemoguće je, kaže Aničić.

Budući da se u javnosti dosta spekuliralo i o samoozljeđivanju, Aničić kaže kako je moguće i takvo razrješenje slučaja.
Sve je moguće. Međutim, tužiteljstvu treba živi svjedok i/ili materijalni dokaz. Samo na tome se može zasnivati odluka tužitelja, objasnio je Aničić.

faktor.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
6
2
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari