Dodaj komentar

Sudski epilog niskih udaraca ministra MUP-a i tužiteljstva ZHŽ

ljubuski.info

Nakon što je, o čemu smo u nekoliko navrata i pisali, Tihomir Bradvica u PU Ljubuški prijavio kako ga je ministar MUP-a ZHŽ Zdravko Boras, 7. prosinca 2015. godine, udario u predjelu donjeg trbuha uputivši mu riječi Ukopat ću te!, razvoj događaja je izrastao u jedan od najvećih skandala na području ZHŽ, u kojemu su višestruko zlorabljene institucije, u čemu su prednjačili predstavnici MUP-a i Županijskog tužiteljstva ZHŽ.

Pročitajte ranije članke na ovu temu, koji su posloženi kronološki:

Još jedna izgubljena bitka ministra MUP-a i tužiteljstva ZHŽ

Skandal je dobio i svoj sudski epilog, budući da je Tužiteljstvo izvršilo zamjenu teza te kazneno prijavilo i gonilo Tihomira Bradvicu, koji se, umjesto očekivane zaštite institucija, morao, pred sudom, braniti od optužbi za lažno prijavljivanje, za što mu je prijetila kazna od 6 mjeseci zatvora (i rokom kušnje od godinu dana), koju je tražilo županijsko tužiteljstvo. Bradvicu je, kao branitelj, zastupao poznati ljubuški odvjetnik Ivan Herceg.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Ljubuškom, izrečenom 15. srpnja 2017. godine, Tihomir Bradvica je oslobođen optužbi, unatoč nizu svjedoka koji su svojim iskazima stali na stranu ministra Zdravka Borasa i tužiteljice Kristine Nogalo, svjesno obmanjujući sud i lažno svjedočeći.

Sud izrijekom navodi: Analizirajući sve provedene dokaze, kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, i dovodeći ih u vezu s obranom optuženog, sud je utvrdio da Tužiteljstvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio radnje opisane u izreci ove presude zbog čega je optuženog, temeljem članka 299 točka c ZKP FBiH, oslobodio od optužbe u cijelosti.

Za ministra Zdravka Borasa je obrana dokazala kako je, još u fazi istrage, bio upoznat s iskazima svjedoka, čime je teško povrijeđeno načelo tajnosti istražnog postupka, i gdje je očita manipulacija iskazima svjedoka. Sud je ustvrdio kako te aktivnosti ministra Borasa mogu biti predmet nekih drugih vrsta postupaka.

Svjedoci Mladen Bebek, Antonio Radić i Mario Bajto su svjedočili u korist ministra Borasa, koji je i sam svjedočio, no sud istima nije poklonio vjeru.

Kristina Nogalo, tužiteljica Tužiteljstva ZHŽ, sukladno tada idiličnim odnosima s vrhom MUP-a ZHŽ, dala je sve od sebe kako bi izvršila zamjenu teza i pretvorila oštećenog Tihomira Bradvicu u optuženog i osuđenog, naštetivši ne samo Bradvici, nego i pravnoj struci i javnoj prirodi svoga posla. U konačnici, nanešena je i višestruka šteta proračunu. Šteta proračunu je nanešena i samom isplatom plaća ovakvim "javnim službenicima", da i ne govorimo o troškovima postupka koji padaju na teret proračunskih sredstava.

Prijava nije bila lažna

Gorenavedena presuda Općinskog suda u Ljubuškom je, nakon žalbe Županijskog tužiteljstva ZHŽ, dana 13. prosinca 2017. godine, potvrđena i na Županijskom sudu u Širokom Brijegu, čime je Tihomir Bradvica pravomoćno oslobođen optužbe.

Županijski sud u Širokom Brijegu u rečenoj pravomoćnoj presudi izrijekom navodi:
Iz svega naprijed navedenog proizilazi da prijava optuženog nije bila lažna, kako to pravilo zaključuje i prvostupanjski sud.

U ovom slučaju moćnici nisu uspjeli u svojoj nakani, no zabrinjava da među nama postoje ljudi koji će vas, ne trepnuvši, zarad svojih interesa, lažnim svjedočenjem svjesno poslati u zatvor, postoje službenici koji će, umjesto obrane javnog interesa, zakona, prava i pravde, za što i primaju plaću, zlorabiti svoje ovlasti i svim svojim utjecajem nastojati zaštiti kriminal.

Redoviti čitatelji znaju kako ovo nije jedini ovakav slučaj.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
2
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari