Dodaj komentar

Usporivač općina u radar županiji

ljubuski.info

Prošli su božićni i novogodišnji blagdani, pa se, prije zbrajanja dojmova, valja osvrnuti na našu svakodnevnu zbilju i politička previranja koja su obilježila proteklu 2017. godinu i ona koja nas očekuju u novoj 2018. godini.

U protekloj 2017. godini politička scena Ljubuškog bila je dosta mlaka budući da oporba, nakon proteklih lokalnih izbora, bila pasivizirana. Na političkoj sceni Ljubuškog suvereno vlada jednopartijski sustav jer oporba broji tek pet vijećnika, četiri ispred HDZ 1990 i nezavisnu vijećnicu Mariju Herceg.

Načelnik ljubuške općine Nevenko Barbarić svoj novi mandat započeo je uređenjem ljubuških ulica, asfaltiranjem, stavljanjem kocki na nogostupe te novom rasvjetom na zaobilaznici. Ono što je propustio uraditi u ranija dva mandata, u kojima je zapustio izgled Ljubuškog, sada pokušava popraviti, skrećući tako pozornost s njegovih pogrešnih političkih poteza koji su Ljubuški učinile najnerazvijenijom općinom u Zapadnohercegovačkoj županiji, prema najnovijim statističkim podacima koje je objavio i Večernji list.

Prema tim, statistički obrađenim, podacima, Ljubuški ima dvostruko manje zaposlenih u realnom sektoru od Širokog Brijega, od Gruda te i od Posušja. Poražavajući statistički podaci ovaj put objavljeni od strane režimskog medija, imali su velikog odjeka u javnosti, koja se opravdano pitala: Što to radi naš načelnik?

Načelnik, prema ovim statistički obrađenim podacima zapravo, u proteklim mandatima, nije učinio ništa što bi Ljubuški unaprijedilo i stavilo ga u poziciju značajne općine koja raspolaže gospodarskim resursima i zaposlenošću radne snage.

Ovakve loše statističke pokazatelje ljubuškog gospodarstva prati u stopu intezivan trend iseljavanja u zemlje zapadne Europe, a u ovoj godini taj trend će se još znatnije nastaviti. Načelnik Nevenko Barbarić na ovo nema nikakvog odgovora, a sve što je javno izrekao u svezi odljeva stanovništva je da ljudi odlaze zato što je cijena rada niska, okrivljujući za to više razine vlasti. Ta izjava ne drži vodu, jer susjedne općine i grad unutar Županije (Grude, Posušje i Široki Brijeg), žive u istom političkom i ekonomskom okruženju kao i Ljubuški, nemaju istovjetan trend iseljavanja stanovništva jer su ojačali svoju proizvodnju i očuvali zaposlenost.

Ne može se načelnik vječno uvijek na nešto vaditi, što redovno, tijekom svakog medijskog istupa, radi, jer ga stanje na terenu uvijek demantira.

Uljepšavanje ljubuških ulica redovito vrši uvijek ista firma koja redovito kocka nogostupe. Dojam uređnja asfaltiranih ulica naš načelnik je dodatno pokvario, jer je, unatoč pobuni stanovnika dvaju ljubuških ulica, stavio tkz. "ležeće policajce" i tako umrtvio do kraja protočnost tih gradskih ulica. Taj je potez samo pokazatelj kako se ne vodi računa o stanovništvu koje tu živi, nego naš načelnik, po svojim planovima, ide dalje, planirajući najdužu ljubušku gradsku ulicu Hrvatskih branitelja premrežiti ležećim policajcima (usporivači), iako na tom dijelu ulice ima postavljen jedan stacionarni radar.

Kad se izgubi mjera onda imamo situaciju da radarima premrežena županija, ležećim policajcima premrežena općina otežava svakodnevni život stanovnicima, ili onima koji su još tu ostali. Imamo radar županiju, polako dobijamo i usporivač općinu. Na radost ili na žalost svekolikog puka.

Naš načelnik uspio je oporbu dovesti do ruba gdje se njihov glas gotovo i ne čuje, povremeno se samo na sjednicama općinskog vijeća oglasi pojedini vijećnik HDZ 1990 i jedna nezavisna vijećnica Marija Herceg, koja uvijek od strane visokoobrazovane osobe s diplomom centra za poslovne studije Kiseljak dobija neuljudne upadice, uz stalna prekidanja. Ovakva komunikacija ne služi na čast jednoj akademski obrazovanoj osobi i predsjedniku općinskog vijeća u liku Tihomira Kvesića, a ni onima koji su ga takvog tu postavili.

Oporba u ovakvim uvjetima ne može postići ništa, pa se previše i ne trude, što izvjesno dovodi do jednopartijske političke scene Ljubuškog.

Jednopartijska politička scena uvijek sa sobom nosi i frakcijske borbe, gdje se na taj način, pa i prividno, događa pluarizam, demokracija. Poznavatelji prilika tvrde kako je predvodnik frakcije, nasuprot načelniku Nevenku Barbariću, zapravo Toni Kraljević, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški i aktualni ministar financija u Vladi ZHŽ.

Toni Kraljević, unatoč svesrdnoj promociji režimskih medija, prema onome što je do sada pokazao u političkoj utakmici, nema auerolu i karizmu vođe, nametnuo se isključivo svojim mekšim pristupom, načinu i stilu, rječitošću koja ga čini sasvim drugačijim od svog stvarnog šefa Nevenka Barbarića. Ta crta daje mu za pravo kretanje u dugoročnu borbu za prevlast, stvarajući svoju ekipu koja je sastavljena uglavnom od mladeži HDZ ili mlađih kadrova HDZ BiH, gdje mu glavnu okosnicu čini Vedran Markotić, diretor Javnog poduzeća Parkovi. I jedan i drugi upravljaju financijskim resorima, te iz toga crpe svoju političku moć. Računaju oni da je Nevenko Barbarić već odavno umoran od politike i da će se, nakon neuspjeha na izborima za Hrvatski Sabor, na sljedećim općim izborima kandidirati za Federalni parlament. Ove frakcije još su u fazi razvijanja, te će svoj rasplet vjerojatno doživjeti u ovoj 2018. godini, posebno kad se budu sastavljale izborne liste.

Sve u svemu, dobro je da se nešto događa, ali ni Nevenko Barbarić, kao ni Toni Kraljević, ne mogu na bilo koji način promjeniti jako loše ekonomsko stanje koje su oni zajedno, svaki na svoj način, prouzročili stanovnicima Ljubuškog koji trpe masovni ekonomski egzodus, neviđen od šesdesetih godina prošlog stoljeća.

Bilo tko da bude vođa od ove dvojice, s okupljenom nesposobnom ekipom oko sebe ne mogu ništa značajno napraviti.

N.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
7
1
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto