Dodaj komentar

Naše vlasti ne vjeruju u snagu uma svojih građana

ljubuski.info

Širokobriješki izumitelj Zoran Kutle po dobrome će pamtiti godinu na izmaku. Nakon što je "pobrao" brojne nagrade za svoj patent naprave kojom bi se potonulo plovilo, bilo koje veličine, moglo locirati i za samo nekoliko sati izvući na površinu, istim putom je krenuo i s novom inovacijom kojom se predstavlja na međunarodnim izložbama.

Univerzalna spiralna opruga novi je izum ovog domišljatog diplomiranog inženjera strojarstva iz Širokog Brijega. Riječ je o nizu opruga, jedna za drugom, od kojih je na jednom kraju najslabija, a na drugom najjača, što omogućava da se sila postupno prenosi i amortizira od najslabije prema najjačoj opruzi.

Dvije zlatne medalje na prestižnim izložbama

Za spomenutu linearnu višečlanu spiralnu oprugu na jubilarnoj 15. Međunarodnoj izložbi izuma ARCA održanoj u listopadu u Zagrebu osvojio je zlatnu medalju. Isti uspjeh polučio je samo mjesec dana kasnije na Prvoj međunarodnoj izložbi izuma "Inovamak", održanoj u Skopju pod pokroviteljstvom Svjetske federacije izumiteljskih organizacija (IFIA).

Uvijek je lijep osjećaj primiti potvrdu kako je neko djelo vaših ruku proglašeno najboljim. No, više od svega volio bih kada bi naše inovacije pronašle put do onih koji jedini mogu pomoći u primjenjivosti istih. To su, u prvom redu, naše vlasti, istaknuo je Zoran Kutle na početku razgovora.

Napominje kako su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, kojoj i sam pripada, u razdoblju od 1995. do danas osvojili gotovo 1.500 nagrada i na taj način uvelike doprinijeli promidžbi države čije su vlasti u potpunosti digle ruke od istih.
Našim je vlastima još uvijek nejasno što to točno mi radimo. Ponekad se, zbog njihovih tromih reakcija, stječe dojam kako ni oni sami ne vjeruju u snagu uma svojih građana. Na sreću, ili njihovu žalost, bh. inovatori ih uvijek demantiraju, naglašava i dodaje kako je Bosna i Hercegovina, gledajući razmjerno broju stanovništva, čak peta u svijetu po broju izuma.

Podrška vlasti može biti od presudne važnosti

Na svjetskim natjecanjima za pamet, kako je u jednom razgovoru generalni tajnik Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) Husein Hujić nazvao međunarodne izložbe izuma, pomoć državnih vlasti je i te kako bitna.
Podrška vlasti može biti od presudne važnosti. Iako svaka naša inovacija mora imati svoju upotrebnu vrijednost, ona će teško biti prihvaćena bez jasne pozadine. Naime, drugi inovatori uživaju, pored čvrsto iskazane potpore svojih institucija vlasti, i podršku svojih instituta, fakulteta ili poduzetnika, ističe Kutle u nadi kako će i bh. vlasti pokazati više senzibiliteta za svoje izumitelje.

Osobno mogu potvrditi kako je samo jedanput premijer Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić iskazao jasnu novčanu potporu onome čime se bavim, dok su me gradski oci Miro Kraljević i Vinko Topić ugostili na zajedničkom prijemu i nagradili prigodnom zahvalnicom. Ostali, izgleda, nisu prepoznali važnost istoga. Potrebno je više senzibiliteta, dodaje Kutle.

Kao svijetli primjer ističe Federalno ministarstvo razvoja i poduzetništva, koje na godišnjoj razini simboličnom novčanom nagradom podupiru rad izumitelja, te vlasti u Tuzlanskoj županiji koje u svome proračunu imaju zasebnu stavku koja se odnosi na potpore izumiteljima iz ove županije.

U važnost veće podrške vlasti, specijaliziranih instituta ili državnih fondova Kutle se mogao uvjeriti prigodom prijave svoga prvog patenta na provjeru kod Svjetske udruge izumitelja u Ženevi. Nakon dugotrajnog procesa razmatranja ista je dostavila svoje mišljenje i nalaz o originalnosti patenta.
Iako s potpunom sigurnošću mogu tvrditi kako je moja naprava za lociranje i izvlačenje potonulog plovila u potpunosti nova, Svjetska udruga inovatora je utvrdila suprotno. No, kao i umnogome drugome, mislim kako je tome kumovao određeni lobi koji sada može zlorabiti moj patent, smatra Kutle.

Za cijelo društvo bi bilo važno da se sve naše razine vlasti više angažiraju po pitanju potpore inovacijama i zaštite istih. Najvažnije je da to prepoznamo kao nešto krucijalno važno i napravimo prototipe naših patenata kako bi se mogli ravnopravno upustiti u borbi s jačima i većima, zaključio je na kraju razgovora Kutle.

Dok bh. izumitelji i Zoran Kutle, kako on to voli reći, nastavljaju "dumati" o svojim novim izumima, ostaje nam se nadati kako će se naše vlasti konačno trgnuti i prepoznati značaj "svoje pameti" koja ponosno predstavlja državu u inozemstvu.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

2
1
6
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari