Dodaj komentar

Katarina Herceg - prilike u životu koje se ne propuštaju

ljubuski.info

Katarina Herceg je asistentica na Sveučilištu u Mostaru gdje je ujedno i stekla zvanje magistra sanitarnog inženjerstva. Dobila je stipendiju francuske vlade u Francuskoj završiti doktorat u razdoblju od 2017. do 2020.

Njeno odredište je posebno originalno, jer će svoje istraživanje raditi na Sveučilištu Gvajane, francuskoj teritoriji smještenoj u Južnoj Americi, objavilo je Veleposlanstvo Francuske.

Moja struka ima temelje u Javnom zdravstvu koje je prvi korak u prevenciji bolesti, poboljšanju i očuvanju zdravlja koje je najbitnija stavka u našem životu i sve što pojedinac može učiniti na unapređenju istoga je plemenito i nužno za društvo. Epidemiologija je znanost koja vapi za novim istraživanjima s ciljem, između ostaloga, poboljšanja kvalitete života, čemu ću ja pokušati pridonijeti svojim doktorskim istraživanjem. Zaljubljenica sam u putovanja i aktivist za povećanje proaktivnosti mladih, smatra Katarina.

Katarina kaže kako je Francuska fantastična zemlja za međunarodne studente i europska sila iz koje dolaze brojne inovacije.
Institut na kojemu ću raditi sastoji se od preko 300 istraživačkih jedinica što je zaista impozantno. Veselim se što ću provesti 3 godine sa stručnjacima iz svoje oblasti. Držim da ću dosta toga naučiti i nadam se doprinijeti znanosti, kazala je je Katarina.

Francusku je posjetila par puta i to gradove Metz, Toulouse, Montpellier, Pariz, Marseille i Lourdes.
Naravno turistički i akademski posjeti će biti drugačiji, ali je bitno da je Francuska država potencijala. Francuska je zemlja bogate povijesti, a Pariz je jedan veliki muzej na otvorenome. Što se tiče akademskog predznanja par poznanika je trenutno na magisterijima u Francuskoj pa dijele korisne informacije. Nadalje, veselim se još više upoznati visokoobrazovni sistem iz prve ruke i uzeti sve što ova stipendija pruža, kazala je Katarina.

Katarina ne govori francuski, ali ističe kako će ga tijekom doktorata zasigurno naučiti. Na svom doktoratu će se baviti problematikom endemske bolesti diseminirane histoplazmoze.
U sklopu Francuskog nacionalnog instituta za medicinska i zdravstvena istraživanja (INSERM) , Medicinskog fakulteta Sveučilišta Gvajane i Medicinskog fakulteta u Sarajevu bavit ću se problematikom diseminirane histoplazmoze, endemske bolesti područja Latinske Amerike i područja rijeke Mississippi. Istraživati ću povezanost sa AIDS-om i TBC-om na globalnoj razini, kaže Katarina.

Dodaje kako će, nakon doktorata, nastaviti akademsku karijeru i bavljenje znanošću.
Doktorat je jedna stepenica koja daje šire vidike posebice kada se radi o epidemiologiji koja je deficitarna u BiH, objašnjava Katarina, koja je svim studentima iz BiH, koje zanima studiranje u Francuskoj, dala poseban savjet:
Svim studentima koji imaju odličan prosjek, motivaciju i želju za napretkom preporučujem da se prijave. Stipendija pruža iznimne mogućnosti. Što se tiče stipendije za doktorske studije uvjereno tvrdim da je pronalazak mentora zaista jedan zahtjevan posao koji se ipak isplati na kraju. Ovo su one prilike u životu koje se ne propuštaju.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
3
4
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari