Dodaj komentar

Zagađujemo kao da nas je 15 milijuna

ljubuski.info

Voda je postala jedan od najznačajnijih strateških resursa u svijetu i "nafta 21. stoljeća". Prema nekim procjenama, u budućnosti bi se mogli voditi i ratovi zbog voda i vodnih resursa.

Bosna i Hercegovina je najbogatija vodom u regiji, a Srbija najsiromašnija. Prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, BiH je zemlja s najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je s 9,461 kubični metar pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Europi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države. Usporedbe radi, BiH je sedam puta bogatija od Njemačke prema obnovljivim izvorima pitke vode.

Mi koji je imamo, pitku vodu uzimamo zdravo za gotovo. No, možda je upravo to razlog zašto se prema vodi ne ponašamo kao što bismo trebali. Ljutimo se na vodovod i napadamo direktore jer voda nije sigurna za pića zbog bakterija ili zato što ima previše nitrata ili klora. Istovremeno, potoke i rijeke doživljavamo kao privatna odlagališta pa ih punimo plastičnim bocama i starim perilicama rublja.

U BiH se u vodotoke u jednoj sekundi u prosjeku pusti 30 kubičnih metara otpadnih voda. Vode BiH zagađuju se kao da na području BiH živi 15 milijuna stanovnika i kao da svu svoju nepročišćenu otpadnu vodu samo puštaju u vodotoke. Prema portalu ekologija.ba, najzagađeniji su vodotoci siromašni vodom, kao primjerice sliv rijeke Bosne u koju se odlaže više od 50% od ukupnog zagađenja BiH! Uz ljude, rijeke i potoke, vodu zagađuje i industrija.

Dok mi u BiH zagađujemo velike količine svojih čistih pitkih voda, ekološki osviještene zemlje koriste svoje otpadne vode. Recikliraju ih i ponovno koriste. Za loše tretiranje otpadnih voda ne možemo samo kriviti industriju. Veliki gradovi rastući su problem po pitanju otpadnih voda. Problem se javlja čak i u mjestima s kanalizacijama u kojima se voda čisti prije ispuštanja. Klasična obrada kanalizacijskih voda ne čisti otpadne vode od zagađivača poput endokrinih disruptora - kemijskih tvari koje mijenjaju funkcije hormonskog sastava kod ljudi i životinja.

Svi možemo činiti ono što je u našoj moći. Primjerice, voditi računa o tome što ide u kanalizaciju, ne izlijevati kuhinjske masnoće, boje ili ulja, ne bacati higijenske uloške ili pelene, koristiti biorazgradive deterdžente i ekološka sredstva za čišćenje, ne odlagati otpad i staro motorno ulje u blizini izvorišta pitke vode i vodotoka, što je moguće više smanjiti uporabu pesticida i umjetnih gnojiva...

Ljiljana Vidačak | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
1
8
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari