Dodaj komentar

Priča za božićne suze

ljubuski.info

Djeca za roditelje nikad dovoljno ne odrastu, dok su još mala bez čvrste ruke ne prelaze cestu, niti ih puštamo dok ne zaobiđu lokvu vode, ono bi odmah zagazilo kroz nju.

Po noći brige ne prestaju, je li im ona dudica na dohvat ruke, ako je omiljena igračka upala pod njih da ih ne nažulji, malo treba prikupiti dekicu i namjestiti onu svilenu etiketicu, dijeca to vole čupkati prstićima.

Ne znam odgovor, što nas je ova generacija naše ratne djece previše vezala za sebe, nikako se ne mirimo sa činjenicom kako oni ipak odrastaju?!

Valjda je to zbog onog našeg davnog, čestog i časnog odlaska na mnoga ratišta? Svi smo se na isti način, večer prije odlaska, od njih opraštali s molitvom u mislima i strepnjom u srcu.

Onu smo mlađu djecu imali želju dugo držati u naručju dok ne zaspu, pritisnuti strepnjom, što ako se ne vratimo ta nas mlađa sigurno neće ni upamtiti?

Svi smo u jutro ranije odlazili na zborno mjesto, ranije nego je potrebno, dok djeca još spavaju da ne vide tatu kako odlazi od kuće u onoj strašnoj ratnoj opremi.

Zbog njih smo pravdali činjenicu što su ratišta tako daleko, samo neka nam djeci ništa ne remetili njihov dječji mir, zato nam ni hladne bosanske planine nisu padale teško.

Danas se u čudu pitamo, tko je to umjesto nas odlučio da su ta ista naša djeca već odrasla i da sama mogu prkositi vjetrima života koji ih svakodnevno raznose po bilom svitu?

Zbog njih smo branili i za njih čuvali naša ognjišta, našu djedovinu i očevinu! Njih smo zamišljali kako u miru uče, postaju intelektualci ili radnici i kako će znati cijeniti i stalno čuvati ovaj naš komad kamene grude što su je, kao zalog mira, od nas naslijedili.

Tužno promatramo i laste koje se pod jesen jate i odlaze, a kako neće biti tužno čuti i gledati kako nam djeca svakodnevno odlaze u bili svit u potrazi za poslmo i komadom kruha?

Obiteljske kuće zjape prazne, u mnogim zaseocima svjetla ne gore, pšenica nije posijana, jelka nije okićena, a nakiti u kutiji davno zaboravljeni.

Ne znam kako drugi roditelji liječe svoju bol, ja je ublažavam stihovima drevnog pjesnika s ovih naših Hercegovačkih prostora, koji su nastali prije stotinjak godina.

Nisam vješt u citiranju, meni to nije važno, važno je da sam glasan, tako mi najlakše bol napušta grudi.

Moji se ukućani ljute, smeću me da budem tiši, ne žele da čuju susjedi, rodbina, prijatelji, svakom je od njih netko već otišao ili se sprema ovih dana otići.

Ali ja ne mogu više izdržati, nedam se više ušutkati, te iste stihove dijelim i ovdje, meni pomažu, sigurno će pomoći i drugima.

Evo, neka krikovi ovih nekoliko stihova mnogim roditeljima budu još jedna mala božićna nada:

Ostajte ovdje!.... Sunce tuđeg,
Neba neće vas grijati, ko' što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji kruha
Gdje svoga nema i gdje brata nije....

Krešo Vujević
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
6
9
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari