Dodaj komentar

Odavanje počasti Radoslavu Dodigu i povratak starim običajima Ljubuškog karnevala

ljubuski.info

U "Karnevalskom društvu Prolog" aktivno se radi cijelu godinu. Nakon što padne zastor na samu manifestaciju i pred očima publike karneval doživi svoj kraj, organizatori sve do početka ljeta završavaju obveze proteklog karnevala. Nakon toga kreću pripreme za sudjelovanje na ljetnom karnevalu, a ove godine društvo je nastupalo u Šapcu, gdje su se predstavili s točkom "Hercegovački mornari." Bio je to četvrti ljetni karneval na kojem je nastupilo "Karnevalsko društvo Prolog" nakon Čapljine, Budve i Brača.

U mjesecu studenom održana je ove godine i izborna skupština "Karnevalskog društva Prolog," koja se održava svake četiri godine, a na kojoj se bira vodstvo društva i članovi društva. Za predsjednika je ponovno izabran Jakov Begić, koji je tako dobio drugi mandat na čelu društva i voditi će organizaciju i sljedeće četiri godine. Za dopredsjednika je također ponovno izabran Ivan Šalinović, a nova tajnica je Jagoda Jelavić. Uz njih troje, upravni odbor društva još čine Tomislav Dodig i Ivan Herceg. U nadzorni odbor izabrani su: Srećko Herceg, Matea Herceg i Dragan Herceg, a sud časti čine: Joško Herceg, Gojko Herceg i Stjepan Herceg. Uz njih 11, koji su u vodećim tijelima društva, izabrano je još 20 članova karnevalske skupštine, koja dakle ukupno broji 31 člana, što je 10 članova više nego u prošloj karnevalskoj skupštini.

Odmah po završetku izborne skupštine, započela je izrada idejnog plana za buduće karnevale, prvenstveno za nadolazeći karneval, koji će se održati 11.veljače 2018.godine, a koji će biti jubilarni 20. po redu. "Karnevalsko društvo Prolog" namjerava u idućim godinama nastaviti put modernizacije Ljubuškog Karnevala, ali istovremeno i vratiti neke dobre stare običaje u program.

Tako će se nakon jednogodišnjeg odstupanja, mimohod mačkara vratiti u centar grada i započeti kod škole Marka Marulića, a ulaznica više neće biti, pa će ulaz na športski centar i sve druge karnevalske događaje biti besplatan, kako i nalaže karnevalska tradicija. Osim toga, u planu za naredni karneval je i povratak točaka na kamionima, ulazak automobila i kamiona na športski centar, priprema uštipaka, fritula, krofna i ostalih pokladnih jela, ali i vraćanje pokladnog plesa prilikom spaljivanja karnevala.

U godinama koje slijede, Proložani imaju namjeru uvesti u program i neke "vrlo stare" ljubuške karnevalske običaje koji su desetljećima izumrli, a kao što su: posipanje lugom, životinjske maske, udaranje štapom itd. Predsjednik društva Jakov Begić, ističe kako karneval u Ljubuškom sa svojih 20 godina završava svoj pubertet, i razvija se u odrasli karneval koji drži do svojih korijena. Na kraju 20.Ljubuškog Karnevala, Meštar od Karnevala Ivan Šalinović imenovat će novog Meštra, koji bi u budućim godinama trebao voditi karneval na način kako je to činio prvi ljubuški karnevalski Meštar Radoslav Dodig.

U Prologu nisu zaboravili osnivača i pokretača Ljubuškog Karnevala - Radoslava Dodiga, koji nas je prošle godine prerano napustio. Organizatori karnevala stoga žele napraviti trajno sjećanje na Radoslava Dodiga u danima Karnevalske Republike u Ljubuškom. Tako će na početku predstojećeg karnevala, središnji dio grada ispred zgrade Općine Ljubuški, na kojem su se odvijali počeci Ljubuškog Karnevala, biti proglašen trgom Meštra Radoslava Dodiga. Karnevalska povorka ove će se godine nakratko zaustaviti kod Općine, kako bi presjekli svečanu vrpcu i proglasili "Trg Meštra Radoslava Dodiga" otvorenim, a taj trg će ubuduće "dok je svita i karnevala u Ljubuškom" nositi njegovo ime za vrijeme trajanja karnevala. Osim toga, za dvije godine će u program karnevala ući i posebna karnevalska fešta u Radinu čast, koja će se zvati "Fešta od prvog Meštra!"

Aktualni Meštar od Karnevala Ivan Šalinović naglašava kako će i ove godine, po drugi put, sedam dana prije velikog karnevala biti održan dječji karneval, a u pripremi je i web-stranica Ljubuškog Karnevala koja bi uskoro trebala ugledati svijetlo dana.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Karnevalsko društvo Prolog
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

5
3
5
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto