Dodaj komentar

Mamografski pregled u ZHŽ-u obavilo 220 žena

ljubuski.info

U akciji preventivne mamografije, koja je 21. studenoga započela u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), do danas je pregled obavilo ukupno 220 žena.

Od 400 planiranih pregleda, mamografski pregled napravilo je 220 žena, a oko 150 ih je naručeno, kazala je Ivana Bošnjak, glasnogovornica Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a koji uz potporu resornoga ministarstva financira ovu akciju.

Akcija trebala potrajati do kraja siječnja sljedeće godine, kazala je Bošnjak, dodavši kako ni nakon isteka tog roka ni jedna pacijentica neće biti odbijen za pregled.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ podsjećaju da se mamografski pregled obavlja svakim radnim danom od 8 do 18 sati na radiologiji Doma zdravlja Grude, a pozvane su sve žene, posebice one u dobi od 40 do 69 godina.

Specijalista-radiologinja dr. Vinka Đevenica pojasnila kako u ranom stadiju karcinom dojke nema simptoma te da se može otkriti jedino mamografskim pregledom, i to čak dvije godine ranije nego ga žena može detektirati opipom.

Na vrijeme otkriven karcinom je onaj čija je veličina ispod 1 centimetara, a ukoliko je otkriven na vrijeme, uglavnom je izlječiv.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke. Tumorske stanice mogu se odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor.

Tada se govori o nastanku presadnica ili metastaza, odnosno o metastatskom raku dojke.

Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi. Skoro polovina žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, a oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
9
2
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari