Dodaj komentar

Velika najezda octene mušice i u ZHŽ

ljubuski.info

Prema informacijama pristiglim od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Federaciji BiH utvrđeno je prisustvo octene mušice - Drosophila suzukii u šest županija (HNŽ, ŽZH, SBŽ, ZDŽ, SŽ i USŽ).

Napadnuti plodovi se prepoznaju po malim rupicama (ulaznom ubodu) te udubljenim mekim točkama na površini ploda koje mijenja boju. Takvi plodovi vrlo brzo propadaju, a na oštećene plodove naknadno se nasele i različiti sekundarni paraziti (gljive i bakterije) koji uzrokuju njihovu trulež.

Preporučuje se sakupljanje i hitno uništavanje zaraženih plodova u vrijeme sazrijevanja, berbe i pakiranja plodova na mjestu proizvodnje. Za uništavanje jaja i larvi u zaraženim plodovima kompostiranje nije odgovarajuće rješenje. Odstraniti sve zaražene plodove i uništiti ih (npr. dubokim zakopavanjem) jer svaki zaostali zaraženi plod je izvor daljeg širenja insekta. Proizvođačima se preporučuje da, gdje je to god moguće, proizvode u zaštićenom prostoru ili za pokrivanje koriste zaštitne mreže čiji je promjer otvora manji od 0,98 mm.

Napravite mamce (klopke) koje privlače isnekta na slijedeći način:

Običnu zatvorenu plastičnu bocu na otprilike 3 cm ispod čepa boce izbušite simetrično raspoređenim rupicama (4-5) promjera 5 mm. U bocu zatim naspite jabučni ocat do otprilike trećine ili polovice zapremine boce ili stavite krpu natopljenu octom. Može se koristiti i vinski ocat ili vodena otopina kvasca sa dodatkom šećera, a može se koristiti i kombinacija jabučnog i vinskog octa. Što veći broj ovako napravljenih mamaca postavite u voćnjak, malinjak najkasnije mjesec dana prije početka zrenja plodova na rubove nasada, u živu ogradu oko nasada ili u sam nasad. Klopke objesiti ili u krošnju ili ih fiksirati na tlu između redova biljaka na sjenovitu poziciju.

Za sve detalje se obratite općinskim ili županijskim službenicima izvještajnih i prognoznih poslova ili Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo ili Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
8
2
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari