Dodaj komentar

Županije moraju zaposlenicima isplatiti dugovanja

ljubuski.info

Nakon godina i godina prevara, lažnih isprika i obećanja, Maja Spahić, Ljiljana Simović, Alvedina Pajić, Mirsada Ahmić, Kazimir Jurić, Slavica Badrov, Abdulah Burek, Anđelka Bonić, Amer Sulunhpašić, Slavica Vavra, Jasmina Šabić, Nasira Kurtović, Nidaz Ugarak, Zorica Barišić, Jasmin Hodžić i Jamina Mezildžić tužili su Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu Bosnu i Hercegovinu. Razlog - neisplaćene naknade.

Lažna objašnjenja

Sud u Strasbourgu prije dvadesetak dana zaključio je predmet "Spahić i drugi protiv BiH" i donio presudu u njihovu korist. Na tužbu su se odlučili zbog toga što im Vlada Srednjobosanske županije nije isplatila potraživanja unatoč pravosnažnim presudama domaćih sudova.

Europski sud za ljudska prava naložio je Vladi SBŽ-a da im u roku od tri mjeseca uplati neisplaćene naknade iz radnog odnosa. I to nije sve - država u istom roku mora svima njima isplatiti po 1.000 eura na ime nematerijalne štete i po 500 eura na ime troškova postupka.

Prema onome što stoji u odluci Suda, Ministarstvo financija Srednjobosanske županije obavijestilo je tužitelje da u proračunu nisu osigurana sredstva za izvršenje presuda suda u Travniku. Međutim, provjerom je utvrđeno da je Županija za 2013. odredila 620.000 KM za te namjene, a u 2014. godini 605.900 maraka.

Svih 16 zaposlenika obratilo se nakon toga Ustavnom sudu BiH koji je donio presudu u njihovu korist utvrdivši ozbiljne povrede zakona i konvencija i naredio je isplatu naknada. Međutim, ta odluka ostala je na papiru. U siječnju prošle godine Jasmin Hodžić i Jasmina Mesildžić dogovorili su s Vladom SBŽ-a nagodbu, odustali su od zateznih kamata i kompletnog osnovnog duga i isplaćen im je dio novca. Kasnije je utvrđeno da sporazum o tome nije sklopljen.

Stotine tužbi

Izvjesno je da će ova presuda Europskog suda za ljudska prava poremetiti "sheme i kombinacije" svih županijskih vlada i da će ona biti "urnek" u svim identičnim postupcima kojih nije malo.

Prema nekim informacijama, ovog trenutka pred Sudom u Strasbourgu nalazi se više od 400 sličnih tužbi protiv Bosne i Hercegovine i uglavnom se radi o neisplaćenim naknadama za topli obrok, regres ili minuli rad, a podnositelji su prosvjetni radnici, policajci, ljekari…

Izvjesno je da će Europski sud za ljudska prava ostati pri odluci koji je zauzeo u predmetu "Spahić i drugi protiv BiH" što znači da županije moraju isplatiti dugove zaposlenicima.

Neslužbeni podaci kažu da samo Srednjobosanska županija zaposlenicima na ime naknada iz radnog odnosa duguje oko 300 milijuna, a ostalih devet zajedno oko 700 milijuna maraka. Sudski sporovi u BiH u takvim slučajevima traju godinama, a nakon što domaći sudovi donesu presude u korist zaposlenika, oni onda po sedam, deset ili 12 godina čekaju na isplatu ili je nikako ne dočekaju.

Europski sud za ljudska prava zaključio je da nedostatak novca nikako ne može biti opravdanje niti isprika za neizvršavanje obaveza koje proističu iz pravosnažnih presuda domaćih sudova.

M. Osmović | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
5
9
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari