Dodaj komentar

Dan je Zapadnohercegovačke županije i Herceg-Bosne

ljubuski.info

U subotu 18. studenoga 2017. godine obilježava se Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Budući da je ova obljetnica ove godine "pala" na subotu, Dan Županije Zapadnohercegovačke svečano je obilježen u srijedu 15. studenoga. Tada su predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić položili vijence i zapalili svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava u središtu Širokoga Brijega.

Također, ove godine iz Županije Zapadnohercegovačke zbog istoga razloga nije proglašen neradni dan.

Županija Zapadnohercegovačka je osma od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Županija je utemeljena 1996. godine. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom, a županijsko središte je Grad Široki Brijeg.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine u Grudama. Osnovana je od strane političkoga vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Washingtonskoga sporazuma, 18. ožujka 1994. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Dana 9. ožujka 1996. Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio je odluku o postupnom prijenosu funkcije civilne vlasti Hrvatske Republike Herceg-Bosne na tijela vlasti Federacije BiH. Održavaju se utemeljiteljske skupštine županija u Federaciji BiH. U svibnju na sjednici Predsjedničkoga vijeća HR Herceg-Bosne reorganizirana je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u prijelaznom razdoblju te je činila šest ministarstva.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. kolovoza 1996. godine.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao udruga koja nema državotvorne ingerencije, utemeljena je 24. svibnja 1997. u Neumu od strane društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Istoga dana obilježava se i tužna obljetnica pada hrvatskoga grada heroja. Nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunoga uništenja, grad Vukovar na današnji je dan pao, a njegova žrtva postala je simbol hrvatske slobode oko kojega se okuplja cijela nacija.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
8
7
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari