Dodaj komentar

Opet ti "pošteno" o nepoštenom, a nepošteno o poštenom. Da pokušam ponovo i ukraće objasniti:

- Nije, niti može biti za ni jednoga hrvatskoga domoljuba i katolika uputno ni prikladno danas reći da nam ništa ne valja i da bi trebale za sve totalne promjene. Jer se takvom retorikom sada služe samo oni koji su izgubili onu državu koja im se iz temelja promijenila i nestala. A to su jugonostalgičari.
Kad ovo kažem, ne mislim da nam je sve idealno, da nam je sve onako kako zaželimo, da nam svakodnevno cvjetaju ruže i da nam je stigao raj na zemlju.
Ali, kakvo nam god je, bolje nam je i ovako za više od 180 stupnjeva nego od 1945. do 1991.
Sada imamo bolji standard nego za vrijeme srboslavije za 360, a ne 180 stupnjeva.

Prije smo teško dolazili i do malo kukuruznoga kruha, a danas izmišljamo novije i novije recepte za predjela, aperitive, glavna jela - vrhunske specijalitete. Prije smo bili zadovoljni ako smo imali i čašu vina ili rakijice, a danas izmišljamo škotske, francuske, italijanske i druge viskije, likere, vrhunska vina i td.
Prije smo većina živjela umalim prizemnim, često i slamatim straćarama, a danas nam svakodnevno niču višekatnice, luksuzne vile i vikendice kao gljive poslije kiše.
Prije smo bili vrlo zadovoljni ako smo došli i do bicikla, pa makar i polovnog, ili "atraktivnog" Fiće, A danas i maloljetnici voze bijesne Mercedese, BMW-e, Audie-8, Ševrolete, Ferarie..., klimatizirane, sa alarmom, senzorima za parkiranje, navigacijskim uređajima za samoodređivanja pravca na ulicama i raskrižjima velikih gradova i druge suvremene opreme. I to često takva vozila ima svaki punoljetni, a često i maloljetni član obitelji u kući. Pa, dolazimo u situaciju da nemamo ni u LJubuškom često puta ni mjesta za parkiranje. Pune ulice vozila, čak i na mjestima zabrane parkiranja - nogostupima, raskrižjima, pješačkim prijelazima...
Prije nismo imali ni induktorske telefone, a danas i prvašići imaju skupocijene pametne mobitele, kompjutere i drugu tekničku, tehnološku i telekomunikacijsku opremu najsuvremenijega dostognuća.

Do nekih televizora crno-bijelih (RIZ, Ei Niš i sl.) mogli smo samo pojedinci doći i tek koncem šezdesetih godina prošloga stoljeća,a danas imamo najmodernije TV plazme.

Prije su nam ceste bile makadamske, ali i takve samo između većih mjesta, a danas - suvremene autoceste i magistralne asfaltirane ceste i po najzabačenijim selima.

Osim društvenog standarda, danas imamo i mnogo veća ljudska prava i slobode nego smo ih ikada imali. Prije smo išli u titove kazamate ako smo zapjevaIi neku hrvatsku - domoljubnu pjesmu, kao one - "ustani Bane, Vilu Velebita, Marjane, Marjane" i sl.
Prije se išlo u zatvor i ako smo stavili krunicu na retrovizor ili su zapisivane žene koje su oko vrata nosile lančiće sa križićem, ako smo, nedaj Bože, nosili u nekim svatovima zastavu bez zvijezde petokrake, odnosno zastavu sa šahovnicom. Ako smo se vjenčali pred crkvom,
krstili i krizmavali djecu, djecu slali na vjeronauk, teško smo mogli dobiti neki dobar državni posao bez obzira na stupanj školske spreme. osobito je to bilo nemoguće za talkve Hrvate u vojnu službu, unutarnje poslove i prosvjetu.
A danas, možemo bilo što reći i opsovati predsjedniku Republike ili Vlade, a da za to ne polažemo nikomu računa.

Dakle, sramota je i grjehota reći da nam danas ništa ne valja i da bi sve iz temelja trebalo mijenjati.
To samo priliči onim pjevačima sa pjesmama - "po šumama i gorama", ili onoj - "Slobodane, pošalji salate..."

No, daleko od toga, da ne trebamo još puno i puno raditi na tomu da nam bude još mnogo i mnogo bolje nego što je i sada. Jer su to Hrvati i hrvatski domoljubi zaslužili i jamčili svojim zdravljem i životima.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

4
4
2
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari