Dodaj komentar

ZHŽ najneproduktivnija, HNŽ najgora, HBŽ najneučinkovitija

ljubuski.info

Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili rezultate Analize rada županijskih vlada i skupština, koji su pokazali "prilično nizak intenzitet rada od siječnja do rujna", što se reflektiralo na manji broj usvojenih zakona.

Nijedna županijska vlada nije u potpunosti realizirala svoj devetomjesečni plan aktivnosti. Oko 75 posto planiranog utvrdile su vlade Tuzlanske, Zeničkodobojske, Zapadnohercegovačke i Županije Sarajevo, više od 50 posto vlade Unsko-sanske, Posavske, Bosanskopodrinjske i Hercegovačko - neretvanske županije.

Vlada Srednjobosanske županije realizirala je tek četvrtinu, a Vlada Hercegbosanske samo 16 posto planiranog za realizaciju od siječnja do rujna.
Jedino je Vlada USŽ, održavši 40 sjednica u prvih devet mjeseci ove godine, imala intenzitet rada iznad jedne redovne sjednice tjedno u prosjeku. Najmanje sjednica održala je Vlada HNŽ, tek dvije mjesečno u prosjeku, kazala je koordinatorica za medije CCI Ana Lučić.

Po produktivnosti rada s više od 1.000 razmotrenih mjera, izdvajaju se vlade Županije Sarajevo, Srednjobosanske županije i Bosanskopodrinjske županije, dok je svega 211 razmotrenih mjera imala Vlada Zapadnohercegovače županije.

Od ukupno razmotrenih mjera 60 posto se odnosi na različite odluke, rješenja, suglasnosti i zaključke. Postotak udjela posebno značajnih mjera, kojima se utiče na kvaliteta građana je mnogo manji. Na zakone otpada manje od dva posto od ukupne mase razmatranog, a na strategije tek pola promila 0,05 posto.
Ukupno je utvrđeno 118 zakona, od čega su 64 novi tzv. temeljni zakoni, a ostalo su izmjene i dopune već postojećih zakonskih akata. Najviše zakona utvrdile su vlade ŽS (22), USŽ (19) i Tuzlanske županije (18), a najmanje vlade Posavske županije (6) i SBŽ (3), istaknuo je savjetnik za monitoring CCI Alen Čular.

Promatrajući pojedinačno po produktivnosti se izdvajaju skupštine Unsko-sanske županije i Županije Sarajevo s više od 150 razmotrenih mjera, dok je najmanje mjera, svega 28, razmotrila Skupština Hercegovačko-neretvanske županije. Sa 101 realiziranom mjerom Skupština Bosansko-podrinjske županije ostvarila je svoj najbolji rezultat do sada.

Osim navedenog Analiza je pokazala da kako u kontinuitetu samo u dvije županije BPŽ i ŽS za plaće i naknade troškova izdvaja manje od 50 posto proračuna. U ostalih osam županija u ovu svrhu se izdvaja više nego za sve ostale troškove zajedno.

Pri tome je zanimljivo kako BPŽ za plaće izdvaja 40 posto proračuna iako ima proračun od svega 40 milijuna KM, koliko ima i Posavska županija, koji međutim za plaće izdvaja 52 posto proračuna.
Iz usporednih podataka o broju zaposlenih i nezaposlenih po županijama vidimo da su u najboljoj situaciji u ovom kontekstu BPŽ i ŽS u kojima na jednog nezaposlenog dolaze dva zaposlena. U najgoroj poziciji je USŽ u kojem je broj nezaposlenih za četvrtinu veći od broja zaposlenih te TŽ s nominalno najvećim brojem nezaposlenih od svih županija. Najveća prosječna plata najveća je u ŽS - 1.059 KM, a najmanja u SBK - 715 KM, rekao je savjetnik za monitoring CCI Mersad Avdić.

Predstavnici CCI kao jednu od predloženih preporuka vladama i skupštinama istaknuli su kako se treba ograničiti dužina trajanja procesa usvajanja zakona na šest mjeseci, nakon čega bi se zakon trebao automatski povući iz procedure.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
4
7
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari