Dodaj komentar

Amnestije nesvjesnih prekršitelja zakona

ljubuski.info

Neka se pravnici ne naljute nekada na nekoga tko pokuša objasniti nešto iz prava a da zato nije stručno potkovan. Ipak, i oni koji nisu studirali pravo i završili pa nemaju stručnu potkovanost ponekad znaju pojedina pravila pravne struke, zakone i slično. Čuo, pročitao, susreo se s tim u srednjoj školi, nebitno.

Je li iz građanskog, gospodarskog ili nekog drugog prava, trenutno nije poznato ali jest poznato da jedno pravilo koje se nalazi u udžbeniku Vilima Gorenca za srednje škole, nije sigurno, ali laički rečeno, ide ovako nekako - nepoznavanje zakona ne amnestira prekršitelja zakona.

Nesvjesno otvaranje kuverte

Dakle, turist iz Europe bi trebao znati da je u nekim zemljama zabranjen alkohol. Ako ne zna a konzumira alkohol u toj zemlji, bit će uhićen. Nema izgovora da nije znao. Tako i, recimo, ako netko neovlašten otvori pismo u kojem je prijava za neki natječaj, ne amnestira ga nesvjesnost postupka otvaranja pisma. Trebao bi prema pravilima odgovarati. Ništa strašno, zar ne? Kap u moru je to.

Ništa čudno u ovakvim društvima u kojima se neznanje s pravom i vođenjem države poklapa iz dana u dan. Nisam znao da se to ne smije, Mislio sam da je to u redu i slične obrane valjda prolaze tamo gdje odgovara da se ne tereti nekoga.

Nažalost se kod nas dosta toga preklapa pa ako i jedan novinar napiše svoje mišljenje misleći da mu zakon o slobodnom izražavanju to dopušta, a urednik mu tekst objavi, ako je izrečeno štetno nekome, taj netko može tužiti za klevetu. Tko tada ima novca angažirati Nadu Dalipagić, dobro će proći jer je riječ o prvoklasnoj odvjetnici.

Sudska praksa

Ništa je to u odnosu na dosadašnju praksu sudova u Bosni i Hercegovini gdje se suđenje zaustavlja a optuženog oslobađa zbog nedostatka ili nedostojnosti dokaza, u slučajevima u kojima tužiteljstvo nije pripremljeno ušlo u postupak. A optuženi odlazi slobodan da i dalje čini što ga je volja, što je slučaj kod političara koji su krivi da za to svatko zna. Ali nema tko to dokazati. Ili ne smije.

Stoga nikada nećemo ni saznati gdje su nestala silna bogatstva pronevjerena na način da završe u džepovima koruptivnih političara. A ti iznosi su daleko od kapi u moru. To su sante leda koje se odlamaju od Arktika.

Zakoni postoje da bi se prema njima ponašalo ali i za to da se kazni prekršitelje. A ne da ih se prema potrebi amnestira i pusti. Zašto je tako i do kada će biti tako? Sve dok su jedni nedodirljivi a drugi podložni sudskim procesima i osudama. Ili, dok su jedni nemoćni a iza drugih stoje i nedodirljivi i oni koji u isto vrijeme imaju dovoljno utjecaja da reagiraju protivno progoniteljima kršitelja zakona.

Marko Čuljak | dnevno.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
9
7
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Evo nam ga opet Treći! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Mamci za krokodile Ružica Zeljko
ljubuski.info
Crkvi u Hrvata treba šamar kakav je dobio papa Franjo teolog Dalibor Milas | express.hr
ljubuski.info
O kojoj Herceg Bosni pisati? Slaven Raguž | Hrvatska republikanska stranka

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari