Dodaj komentar

Nije šala - Federacija traži borce protiv korupcije

ljubuski.info

Vlada FBiH danas je prihvatila informaciju najviših pravosudnih institucija Federacije BiH o stvaranju potrebnih uvjeta za početak rada posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH, koji se odnose na tehničke, kadrovske i financijske pretpostavke za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da trenutno ne postoje uvjeti za smještaj tužitelja, sudaca i administrativnog osoblja, te je predloženo da Vlada FBiH zaduži Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da iznađe adekvatan prostor koji će zadovoljavati standarde sudskih i tužiteljskih objekata, a koji uključuju i standarde informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) sustava, a naročito upravljanja predmetima.

Kako je navela Vlada nakon sjednice u Sarajevu, potrebno je, navedeno je u informaciji, pokrenuti procedure imenovanja sudaca i tužitelja, kao i zapošljavanja državnih službenika, namještenika i sudskih policajaca za rad u posebnim odjelima ovih pravosudnih institucija.

Predloženo je da Vlada FBiH izuzme ove dvije institucije od primjene moratorija na zapošljavanje i da suglasnost za zapošljavanje.

U Federalnom tužiteljstvu bi bilo potrebno u 2018. godini pokrenuti postupak izbora deset federalnih tužitelja, te prijema petnaest državnih službenika i deset namještenika.

U Vrhovnom sudu FBiH bi u 2017. godini bilo potrebno izabrati troje sudaca i zaposliti po pet državnih službenika (sudskih stručnih savjetnika) i namještenika, a u 2018. godini deset sudaca, pet državnih službenika - sudskih stručnih savjetnika, deset namještenika i petnaest sudskih policajaca, kaže se u informaciji koju su potpisali predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković i glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević.

S ciljem realizacije ovih aktivnosti, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da, za potrebe osiguranja financiranja Posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH, u Nacrtu izmjena i dopuna proračuna FBiH za 2017. godinu planira dodatna sredstva u iznosu 116.200,00 KM, a u Nacrtu proračuna FBiH za 2018. godinu dodatnih 2.655.152 KM (od toga 541.022 KM za potrebe osiguranja financiranja sudske policije).

Ovo ministarstvo je zaduženo i da u Nacrtu proračuna FBiH za 2018. godinu, za potrebe osiguranja financiranja Posebnog odjela Federalnog tužiteljstva Federacije BiH planira dodatna sredstva u iznosu 1.863.000 KM.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

9
3
4
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto