Dodaj komentar

Niz potresa izazvao zabrinutost

ljubuski.info

Iako su potresi u noći sa srijede na četvrtak izazvali paniku među stanovništvom Bosne i Hercegovine, a posebno u mjestima gdje se mogao osjetiti, seizmolozi kažu kako za paniku nema mjesta.

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnoga hidrometeorološkog zavoda je za avaz.ba kazao kako je podrhtavanje tla koje je prestrašilo građane bilo normalno.

Mogu reći da se dešavaju takve koincidencije, da imamo više potresa na istom području u veoma kratkom intervalu.. Imali smo da, nakon prvog potresa koji je iznosio 4,5 stupnjeva, dođe do smirivanja tla. Tada dolazi do naknadnog podrhtavanja tla. Slične slučajeve smo imali i prije nekoliko godina u Zenici, kazao je.

Naime, na širem području Bosne i Hercegovine se, u svega 12 minuta, čak tri puta potreslo tlo. Iako nije bilo materijalne štete, najnovija podrhtavanja su izazvala zabrinutost kod stanovništva.

Prvi potres bio je jačine 4,5 stupnja Richtera i zabilježen je u 0.46 sati na dubini od pet kilometara na području naselja Voljevac, općina Uskoplje.

Samo četiri minute kasnije, najjači udar, snage 4,7 stupnjeva, zabilježen je na dubini od dva kilometra, 69 kilometara zapadno od Sarajeva. Ovaj put tlo je podrhtavalo u blizini naselja Rumboci, općina Prozor-Rama.

Treće i posljednje podrhtavanje tla u BiH je također zabilježeno u Rumbocima, u 0.58 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a snaga 4,5 stupnjeva Richtera.
Vjerojatno se na tom području tako nešto neće ponoviti. Ono što je najbitnije, jeste da nema razloga panici. Javljat će se sporadični potresi na jednom području, kao npr. kod Prozora i onda zatišje, dok se ne nakupi taj prostor seizmičkom energijom, istaknuo je Brlek.

Slobodna Dalmacija
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

4
4
9
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto