Dodaj komentar

Čiji je pjesnik Antun Branko Šimić?

ljubuski.info

Drinovačka rodna kuća velikog pjesnika Antuna Branka Šimića danas je i muzej, a Šimićeva obitelj njegovo stvaralaštvo čuva od zaborava.

"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda", prvi su stihovi "Opomene" Antuna Branka Šimića, čovjeka koji je bitno obilježio bosanskohercegovačku književnost i kulturu, ali i književno stvaralaštvo cjelokupnog južnoslavenskog prostora.

U Šimićevim rodnim Drinovcima i osnovna škola nosi po njemu ime, ali i po njegovu bratu Stanislavu Šimiću. Nastavnici, djelatnici i učenici ove škole iz dana u dan trude se kroz nastavu književnosti, ali i izvannastavne aktivnosti razvijati svijest o važnosti očuvanja Šimićevog pjesništva od zaborava.
Što se tiče samog imena škole - i u svjetskoj, i u europskoj i u hrvatskoj književnosti ime Antuna Branka Šimića samo po sebi je jedno veliko ime. Prema tome, doista mi je čast da sam i kao učenik i kao djelatnik pod ovom školom, koja je nositelj imena našeg pjesnika, kaže Anita Kolak, ravnateljica OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića.

Svega nekoliko metara od škole je i rodna kuća Antuna Branka Šimića, u sklopu koje je i mjesna kavana, koja po njemu nosi ime. A unutar kuće spomen-soba. Muzej, koji je sačinjen od stvari koje su skupljali Šimićevi rođaci, ali i mještani Drinovaca.
Ovo je spomen-soba koja se nalazi u rodnoj kući Antuna Branka Šimića. U njoj se nalaze stvari koje je skupljao moj muž, naša djeca zajedno sa mnom, ali također uz pomoć naših sugrađana, naših Drinovčana koji su nam davali pojedine stare stvari da bismo mogli napraviti ovaj muzej. Znači, zahvaljujući njima, ističe Snježana Šimić. Dakle, sve je zahvaljujući samo njima, a ne politici.

U spomen-sobi kroz stare fotografije i rukopise oživljavaju se vremena u kojima su se umjetnost i zajedništvo, kažu, znatno više cijenili i njegovali. Kroz ovu kuću prošli su brojni velikani - od Dragutina Tadijanovića, Kaštelana, Skendera Kulenovića pa sve do Mostarskih kiša.

Svi su odreda poštivali ovog velikog pjesnika, koji se jednostavno može nazvati našim, poručuje rođak Antuna Branka Šimića.
To je bilo svojatanje - hrvatski književnik, bosanskohercegovački književnik. On je rođen u Bosni i Hercegovini. Bio je u Širokom Brijegu, pa je bio u Vinkovcima, zatim u Zagrebu. U ovoj se situaciji on može svojatati ovako ili onako, država se podijelila. Ali on je rođen u BiH, dakle bosanskohercegovački književnik, koji je kao Nikola Tesla - rođen u Smiljanu, ali živio u Americi i tamo je pokazao svoje znanje, dodaje Stanislav Šimić.

Mnogim je velikanima Bosna i Hercegovina bila mjestom rođenja, baš kao i Antunu Branku Šimiću. A "pjesnici su", kako kazuju i Šimićevi stihovi, "čuđenje u svijetu".

N1
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
3
9
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari