Dodaj komentar

Svako novo radno mjesto stajalo 8.662 KM

ljubuski.info

Samo u pretprošloj godini Vlada FBiH je za projekte razvoja poduzetništva izdvojila 5,15 milijuna maraka. Iako se federalnim vlastima često prigovara kako nemaju dovoljno sluha za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, činjenica je da je za 12 projekata samo u toj godini izdvojen značajan iznos, i to grant, dakle, nepovratna sredstva.

Poticaji i stipendije

Za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH, projekt koji je rađen u suradnji s UNDP-jem, izdvojeno je najviše - milijun maraka. Na poticaje inovatorima - pojedincima usmjerene su 42 tisuće maraka, za stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne stare obrte 58 tisuća, za poticaj udrugama, komorama i obrazovnim institucijama oko 135 tisuća maraka, a za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture 77 tisuća KM. Gotovo 138 tisuća usmjereno je u poticaj projektima koje financiraju EU i drugi inozemni donatori - 137.850 KM, za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO, HACCAP standarda i osiguranje CE znaka) namijenjeno je nešto više od 303 tisuće KM, a 397 tisuća za poticaje tradicionalnim i starim obrtima. Ponajviše sredstava - 776 tisuća maraka usmjereno je u poticaje novoosnovanim subjektima malog gospodarstva, dok su za poticaj poduzetništvu žena izdvojene gotovo 442 tisuće KM. Za poticaj poduzetništvu mladih otišao je 391, a za jačanje konkurentnosti tehnološki suvremenih subjekata MSP-a gotovo 1,4 milijuna KM.

Financijska poticajna (grant) sredstva u 2015. godini za naprijed navedenih 11 projekata dodijeljena su za 565 korisnika u iznosu od 4,141.895,10 KM. Ta su sredstva značajno utjecala na stvaranje i poboljšanje ugodnog poduzetničkog okruženja, a što je kao rezultat imalo povećanje zaposlenosti, izvoza, produktivnosti, sukladnijeg razvoja gospodarstva, kvalitete i konkurentske sposobnosti, kao i razvoj djelatnosti koje ne zagađuju okoliš. Na temelju do sada dostavljenih izvješća i izvršenog nadzora o utrošku dodijeljenih financijskih sredstava utvrđeno je kako je, od 565 korisnika, izvješća o utrošku dodijeljenih poticajnih sredstava dostavilo 558 korisnika, od čega su 524 zadovoljavajuća, a 41 nezadovoljavajuće.

Od 41 korisnika poticajnih sredstava čija su izvješća nezadovoljavajuća, za 17 je korisnika Povjerenstvo za nadzor predložilo pokretanje postupka raskida ugovora i povrata ukupnih ili dijela neopravdanih financijskih sredstava u ukupnom iznosu od 129.656,34 KM, kao i izricanje zabrane pristupa sredstvima Ministarstva poduzetništva FBiH u idućih pet godina. Kako je učinak utroška sredstava ipak ohrabrujući, pokazuje podatak da je u onim projektima gdje su korisnici sredstava planirali zapošljavanje novih djelatnika planirano bilo zapošljavanje 450 djelatnika, a da je stvarno zaposleno 685 djelatnika ili 152 posto od planiranoga. Vrijednost novog radnog mjesta, ako bi se u odnos stavila utrošena financijska poticajna sredstva, u projektima kojima su predviđena zaposlenja i realizirana nova zaposlenja, za 2015. godinu iznosila bi 8662 KM.

Najviše za projekte u HNŽ-u

Kada je u pitanju raspodjela sredstava po županijama, najviše prijava bilo je iz Sarajevske (226) i HN županije (217). Iz tih dviju županija, uz Unsko-sansku, bilo je i najviše prijava koje zadovoljavaju postavljene kriterije. Odobreno je najviše sredstava za projekte u HNŽ-u, ukupne vrijednosti od 777.722 KM, a slijedi Zeničko-dobojska županija s 678.823 KM i Tuzlanska županija gdje je vrijednost odobrenih projekata 646.255 KM. Najmanje sredstava dobila je HB županija, tek 53.200 KM za ukupno šest projekata.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
2
6
8

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari