Dodaj komentar

Lažna borba protiv korupcije - imovina političara vrijedna desetak milijardi eura

ljubuski.info

Kada bi se korupcija sasijecala riječima, u BiH ne bi postojala - nema nijednog političara koji neće kazati kako je ona rak rana društva i države. Ali, kada riječi treba zamijeniti zakonskim makazama, događa se ništa, pa korupcija u koju su umiješani političari nastavlja cvjetati.

Nema dogovora

Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH predložio je utemeljenje radne skupine koja će u roku od šest mjeseci izraditi prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine dužnosnika u institucijama BiH. Međutim, prijedlog je oboren na prošlomjesečnom zasjedanju Zastupničkog doma.

Navodno se zastupnici nisu mogli dogovoriti tko će biti članovi skupine. Bili su predloženi državni parlamentarci Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević, Predrag Kožul, Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić. Navodno, jer je oporba imala stav po kojem ne mogu članovi radne skupine biti samo zastupnici iz stranaka na vlasti. Radi li se o fingiranom sukobu vlasti i oporbe, uskoro bi, kako saznajemo, moglo biti otkriveno.

Kako god, donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine državnih dužnosnika Parlament BiH gurnut je u stranu i izvjesno je kako ga neće biti do kraja mandata aktualnih parlamentaraca. Razlog: ulazi se u izbornu godinu.

A zapravo iza svega stoji namjera vlasti da se porijeklo imovine stranačkih lidera i uopće onih koji su na najvišim državnim dužnostima sakrije. Objašnjenje kako njihova imovina nije tajna jer je upisana u imovinske kartice, ne pije vode. U njih sami dužnosnici upisuju što hoće, a točnost podataka nitko ne provjerava.
Stalne priče o ispitivanju porijekla imovine političara imaju za cilj prikupljanje političkih bodova, naročito pred izbore, kako bi se stranke i njihovi lideri predstavili građanima kao borci protiv korupcije - stav je Transparency Internationala.

Nemoguća misija

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH nije postignut dogovor o sastavu radne grupe koja bi predložila zakon. Jasno je zašto je to tako - zato što bi mnogi visoki dužnosnici u BiH imali problem dokazati otkud im imovina i bogatstvo - pojasnio je Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu.

Zanimljivo je i mišljenje Damira Bećirovića, zastupnika DF-a:
Htjeli su radnu grupu u kojoj ne bi bio nitko iz oporbe. Takva grupa ne bi ništa uradila osim što bi sakrila imovinu šefova stranaka. A podaci o imovini i njenom porijeklu koju posjeduju dužnosnici i članovi njihovih užih i širih obitelji, moraju biti javni.

U svakom slučaju, ulaženje u trag porijekla imovine političara ostaje nemoguća misija pa oni mogu mirno spavati, nastaviti da je zgrću pod sumnjivim okolnostima i pričaju kako se korupcija mora zaustaviti, a njeni akteri procesuirati.

Radi se o desetak milijardi eura

Nigdje ne postoje precizni podaci o tome koliko je "teška" imovina državnih dužnosnika, ali ima grubih procjena po kojima je Vrijedna najmanje desetak milijardi eura. Kako je stečena, ostaje tajna, ali je javna tajna da se političari beskrajno obogate tijekom samo jednog mandata, pogotovo "starosjedioci" na dužnosima koji se gotovo pa mogu staviti u ravan s najbogatijim Europljanima.

Inače, u europskim država je praksa pred izbore javno objaviti imovinske kartice kandidata. Isto se radi i na sredini i na kraju njihovih mandata. Također, svi političari zakonom su obavezani prijaviti nadležnim tijelima i javnosti svu imovinu koju posjeduju i sve prihode do zadnjeg eura.

M. Osmović | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
5
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari