Dodaj komentar

Ljubuški hospicij uz bok najmodernijim i najhumanijim hospicijima u Europi

ljubuski.info

U petak 21. rujna u Zagrebu prim. dr. Srećko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški i prof. dr. Veljko Đorđević, predsjednik Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja potpisali sporazum o zajedničkoj suradnji te dvije institucije.

Poseban naglasak stavljen je na suradnju o brizi o palijativnim bolesnicima i hrvatskim braniteljima, jer, kako je istaknuo prof. dr. Veljko Đorđević: Treba težiti kulturi zdravlja i kulturi dobra jer iz dana u dan sve su veće potrebe.

Prof. dr. Đorđević je istaknuo kako je, uz podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića , osnovan Institut za kulturu zdravlja, kako bi svaki pojedinac, obitelj i šira zajednica živjeli i brinuli jedan o drugome, unapređujući kvalitetu življenja, učeći zdrave stilove življenja, ali i sudjelujući u promociji kulture zdravlja kao cilju kome i profesionalci, humanisti i laici volonteri jedne zajednice trebaju težiti.

Kao profesor na Medicinskom fakultetu prije sedam godina prof. dr. Đorđević i prof. dr. Marijana Braš pokrenuli su Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine.

Organizirali su brojne edukacije i specijalističke tečajeve kroz koje je prošlo više od tisuću osoba različitih profila, od onkologa, socijalnih radnika, liječnika obiteljske medicine, medicinskih sestara, duhovnika…

Istodobno, kao zagovaratelji provedbe palijativne skrbi na terenu obišli su brojne hospicije i palijativne odjele diljem svijeta, a ovoga ljeta obišli su i Hospicij koji djeluje pri Domu zdravlja u Ljubuškome.

Prof. dr. Đorđević ističe da ga je upravo visoka razina profesionalnosti, smještaja i udobnosti ljubuškoga hospicija potaknula na uspostavu suradnje, educikaciju osoblja, razmjenu međusobnih iskustava.

Posebne pohvale uputio je ravnatelju prim. dr. Matiću koji je s puno entuzijazma napravo iskorak i hospicij učinio prepoznatljivim, zapravo stavio ga uz bok najmodernijim i najhumanijim hospicijima u Europi. To je čitanje znakova vremena, jer sve više i više imamo starije populacije i treba se brinuti za njihovo dostojanstvo, a upravo je na tome putu prim. dr. Matić, kazao je prof. dr. Đorđević.

Prigodom potpisivanja sporazuma ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški prim. dr. Matić je istaknuo svoju otvorenost za suradnju, za edukaciju djelatnika i novo učenje. Tako je dogovoren tečaj koji će se održati početkom prosinca u zajedničkoj organizaciji Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja i Doma zdravlja Ljubuški za one koji se žele baviti palijativnom skrbi.

Dogovoreno je da predavači budu iz Hrvatske, oni koji imaju stanovito iskustvo u edukaciji i samoj provedbi palijativne skrbi. Prim. dr. Matić na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, za vrijeme trajanja edukacije djelatnika u palijativi predstavio je ljubuški hospicij pred više od 120 polaznika. Brojni od njih su istaknuli da je to ogledni primjer kako bi trebao izgledati suvremeni hospicij!

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
6
1
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari