Dodaj komentar

Što je s ostalih 47.000 međugorskih ukazanja?

ljubuski.info

Izjava-intervju nadbiskupa varšavsko-praškog mons. Henryka Hosera, posebnog izaslanika pape Franje za Međugorje, kako bi ukazanja, točnije prvih sedam ukazanja Gospe vidiocima, mogla biti priznata od Svete stolice, naišla je na oduševljenje među poklonicima i hodočasnicima u ovo malo hercegovačko mjesto.

Iz Mostarsko-duvanjske biskupije još se nisu oglasili po ovom pitanju, no sudeći prema tematici i neslužbenim najavama, njihova reakcija uskoro će uslijediti.

Otvaraju se brojna 'opasna' pitanja

Istup mons. Hosera, osim vrlo važne najave, nosi i vrlo važna pitanja na koja će biti teško naći odgovor. Jedno od njih je i sljedeće: Ukoliko ukazanja budu priznata samo djelomično i to prvih sedam, što s više od njih 47.000 koji su se, prema kazivanjima vidioca, dogodila poslije, te što će to značiti za samu vjerodostojnost samih vidioca za koje je utvrđeno da su posve psihički i mentalno zdrave osobe?

Također, s obzirom da se tvrdi da se sedmog dana Gospa ukazala i samom tadašnjem župniku fra Jozi Zovki, i to bi moglo biti još jedno od otvorenih pitanja.

Analizirajući prvih sedam ukazanja, dolazi se do zaključka o samo tri Gospine poruke: Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi!; Neka svećenici čvrsto vjeruju i neka čuvaju vjeru naroda! i Neka se narod moli i čvrsto vjeruje!. Znači li to da će sve ostale poruke izrečene do danas, biti smatrane neautentičnima?

Brojnost hodočasnika nije zanemariva u konačnoj odluci

Mons. Hoser podnio je papi Franji vrlo pozitivno izvješće o pastoralnoj situaciji u Mostaru, a u intervjuu za poljsku Katoličku informativnu agenciju (KAI) ipak je odgovorio i na pitanje o eventualnom, konačnom i službenom priznanju ukazanja Gospe u Međugorju.
Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata, možda već ove godine. Ne zaboravimo da je Kongregacija za nauk vjere predala cijelu dokumentaciju Državnom tajništvu Svete Stolice koja sada radi na tome. Konkretno govoreći, moguće je priznanje prvih sedam ukazanja, onako kako je to predložila komisija kardinala Carmilla Ruinija. Teško da se može dogoditi drukčija odluka jer je nemoguće da bi šestoro vidioca lagalo 36 godina. To što govore je smisleno. Nema među njima ljudi koji imaju nekakvih psihičkih problema, kazao je mons. Hoser za poljsku Katoličku informativnu agenciju.

Za podsjetiti je i na izjavu kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere iz travnja ove godine, također danu za Katoličku informativnu agenciju Poljske biskupske konferencije.
Da bi se utvrdila vjerodostojnost međugorskih ukazanja, treba počekati još dugo vremena. Međutim, Kongregacija za nauk vjere zainteresirana je za vjerodostojnost navodnih Gospinih ukazanja u tome mjestu, ispitujemo vjerodostojnost njegovih poruka, kako bi se predložili rezultati našega rada Svetom Ocu, da on odluči i presudi o njihovoj istinitosti, kazao je kardinal Gerhard Ludwig Müller.

Kardinal Müller je priznao značaj broja hodočasnika u Međugorju te je kazao da je veliko mnoštvo vjernika previše fascinantno u Međugorju, tako kao da budućnost i dobro Crkve ovisi o do sada pretpostavljenoj istini ukazanja i porukama koje u sebi nose. Za sada moramo zauzeti odmak od takva stajališta, čak i kada bi bila priznata Gospina ukazanja, kao što se dogodilo u slučaju Lurda i Fatime. Zapravo, ne trebamo novih objava, kao dodatak ili nadopunu onoj Objavi koja nam je u potpunosti i cjelovito dana u Isusu Kristu. Privatne objave mogu biti samo proročki prilog, sredstvo izazova koje nam postavlja Evanđelje, kazao je kardinal Müller.

Zagovornici i kontroverze

Dok jedni dijele oduševljenje mogućim priznanjem Međugorja, drugi dvojbu, a treći pitanjima bi li priznanje samo sedam prvih ukazanja više naštetilo nego koristilo Međugorju, pojedini smatraju da priznanje Međugorja "guraju" i jaki ekonomski talijanski lobiji koji imaju razgranat biznis upravo zahvaljujući Međugorju.

Dok se konačna odluka željno očekuje, statistički podatci o broju podijeljenih hostija pokazuju da je 2015. godine podijeljeno 1.800.400, a prošle 1.656.800. Mnogi drže da je ovaj pad, skoro 150.000 manje, posljedica vrlo kritičkih izjava pape Franje kako Gospa nije ravnateljica poštanskog ureda koji šalje poruke.

I iz Turističke zajednice HNŽ-a potvrđuju kako se u posljednjih nekoliko godina bilježi pad broja hodočasnika iz Italije, ali da su i dalje upravo oni najbrojniji gosti.

Međugorje i dalje ostaje jedna od najvećih misterija, a što će donijeti eventualno priznanje tek će se vidjeti.

Ovo je prvih sedam ukazanja Gospe u Međugorju

Udruga Međugorje - MIR jedna je od brojnih koji su detaljno prenijeli događanja i svjedočanstva prvih sedam ukazanja, a koja bi, po riječima mons. Hosera trebala biti i službeno priznata. Pitanje je kako će se Vatikan odrediti prema više od 47.000 ukazanja i skoro isto toliko poruka.

Prvi dan

Sve je počelo 24. lipnja 1981. godine oko 18 sati. Tada djeca Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, na predjelu zvanom Podbrdo (na brdu Crnica), vidjeli su divnu, mladu ženu s djetetom u naručju. Taj put im ona nije ništa rekla, nego je samo rukom davala znak da joj se približe. Ali oni, iznenađeni i prestrašeni, nisu joj ipak pristupili bliže, iako su odmah pomislili da je to Gospa.

Drugi dan

Drugog dana, 25. lipnja 1981. djeca su, po dogovoru, opet u isto vrijeme pošla prema mjestu gdje im se prethodnog dana ukazala Gospa, u nadi da će je opet vidjeti. I odjednom je bljesnulo svjetlo. Djeca su ugledala s njim i Gospu, ali bez djeteta u rukama. Bila je neopisivo lijepa, radosna i nasmijana. Rukama im je davala znak da joj se približe. Djeca su se ohrabrila i došla do nje. Odmah su pala na koljena i počela moliti Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. I Gospa je s njima molila, osim "Zdravo Marijo". Poslije molitve počela je razgovarati s djecom. Ivanka ju je najprije upitala za svoju majku, koja je neka dva mjeseca prije toga umrla. A Mirjana je tražila od Gospe neki znak da se vidi da djeca ne lažu i da nisu luda, kako su poneki na njih potvarali.

Gospa je na kraju otpustila djecu riječima: Zbogom, anđeli moji! Prije toga, na pitanje djece hoće li im se opet sutra ukazati, odgovorila je potvrdno naklonom glave.

Cjelokupan taj prizor bio je, po svjedočanstvu djece, neopisiv. Toga dana, od djece koja su prethodnog dana vidjela Gospu, nisu bili na Brdu ukazanja Ivan Ivanković i Milka Pavlović. Umjesto njih došli su Marija Pavlović i Jakov Čolo. Otada se tim šestorma djece, po njihovu svjedočanstvu, Gospa redovito ukazuje. A Milka Pavlović i Ivan Ivanković, koji su bili prvog dana s ostalim vidiocima, više je nikad nisu vidjeli iako su se poslije priključivali ostalim vidiocima u želji opet je vidjeti.

Treći dan

Dana 26. lipnja 1981. djeca su jedva dočekala ono isto vrijeme, oko 18 sati, kad im se Gospa prije ukazivala. Pošla su opet prema istom mjestu, da se s njom sretnu. Bila su vrlo radosna, ali je ta radost bila malo pomiješana sa strahom zbog nesigurnosti što će sve od toga biti. Unatoč svemu tome, djeca su osjećala da ih neka nutarnja sila privlači Gospi.

Ubrzo je, dok su djeca još bila na putu, triput bljesnulo svjetlo. To je i njima i ostalima, koji su ih pratili, bio znak gdje je Gospa. Taj se put ukazala nešto naviše nego prijašnjih dana. U to je jedan čas Gospe nestalo. Ali, kad su djeca počela moliti, ona se ponovno pojavila. I tada je bila divna, vedra, vesela i nasmijana.

Još na polasku od kuće, na poticaj starijih žena, jedan je čovjek iz pratnje, koja se s djecom uputila na mjesto ukazanja, ponio sa sobom blagoslovljene vode, da bi djeca njome poškropila prikazu i tako se osigurala od sotone. Kad su bili s Gospom, Vicka je uzela te vode i njome je poškropila govoreći: Ako si Gospa, ostani s nama; ako nisi, idi od nas!
Gospa se na to samo nasmiješila i ostala s djecom. Tada ju je Mirjana još upitala kako joj je ime, a ona je odgovorila: Ja sam Blažena Djevica Marija.

Toga istog dana, na silasku djece s Podbrda, Gospa se još jednom ukazala, ali samo Mariji, i rekla: Mir, mir, mir - i samo mir! Iza nje je bio križ. Uz to je kroz plač dvaput ponovila: Mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi!
To mjesto nalazi se otprilike na polovici puta uspinjanja prema mjestu ukazanja.

Četvrti dan

Dana 27. lipnja 1981. Gospa se ukazala djeci triput. I tom su je prilikom štošta pitala, a ona je odgovarala. Za svećenike je rekla: Neka svećenici čvrsto vjeruju i neka čuvaju vjeru naroda! I opet su je Mirjana i Jakov molili da ostavi kakav znak, jer se počelo pronositi da su djeca lažljivci i drogeraši. Gospa im je na to odgovorila: Vi se ništa ne bojte!

Na pitanje, pred rastanak, hoće li opet doći, Gospa je naklonom glave rekla da hoće. Na silasku s Podbrda još se jednom ukazala i potom se rastala s djecom riječima: Zbogom, anđeli moji! Pođite u miru!

Peti dan

Dana 28. lipnja 1981. već izrana počeo se skupljati silan svijet sa svih strana. Do podne iskupilo se kojih petnaest tisuća ljudi. Toga istog dana župnik fra Jozo Zovko ispitivao je svu djecu o svemu što su vidjela u tih nekoliko prošlih dana.

U uobičajeno vrijeme Gospa se opet ukazala. Djeca su s njom molila, a potom su je pitala za neke stvari. Vicka ju je, na primjer, upitala: Gospe moja, što želiš od nas? i Gospe moja, što ti želiš od naših svećenika?, a ona je odgovorila: Neka se narod moli i čvrsto vjeruje! A glede svećenika, odgovorila je neka čvrsto vjeruju i neka drugima u tome pomažu.

Toga je dana Gospa više puta dolazila i odlazila. Jednom prilikom upitala su je djeca zašto se ne bi ukazala u župnoj crkvi gdje je sav svijet može vidjeti. Ona je na to odvratila: Blago onima koji ne vidješe, a vjeruju!

Iako je dan bio sparan, a svijeta, koji je s različitim pitanjima navaljivao, puno, djeca su se osjećala kao u raju.

Šesti dan

Dana 29. lipnja 1981. djeca su bila odvedena u Mostar na liječnički pregled, i nakon ispitivanja proglašena zdravom. Glavna je liječnica tada izjavila: Nisu luda djeca, nego je lud onaj koji ih je ovamo doveo.

Svijeta je toga dana na Brdu ukazanja bilo više nego ikada. A čim su djeca došla na uobičajeno mjesto i počela moliti, odmah im se Gospa ukazala. Tom prilikom ona je pozvala sav svijet na vjeru: Neka narod čvrsto vjeruje i neka se ničega ne boji!

Toga je istog dana i liječnica, koja je pratila djecu i promatrala ih za vrijeme ukazanja, zaželjela da se dotakne Gospe. I kad je, po uputi djece, svojom rukom dohvatila njezino rame, osjetila je kako kroz nju prolaze neki trnci. To je ona, koja je inače nevjernica, sama poslije priznala i nadodala: Ima tu nešto čudno!

Na taj isti dan Gospa je čudesno ozdravila jedno dijete, Danijela Šetku, koje su roditelji donijeli i molili da ga ozdravi. Ona je to obećala, ali pod uvjetom da se roditelji mole, poste i čvrsto vjeruju. Na to je dijete ozdravilo.

Sedmi dan

Dana 30. lipnja 1981. dvije su djevojke predložile djeci da ih izvedu autom nekamo u šetnju, a zapravo su ih htjele odvesti daleko od mjesta ukazanja i zadržati dok ne prođe vrijeme ukazanja. Međutim, iako su djeca bila daleko od Podbrda, ona su, u uobičajeno vrijeme ukazanja kao po nekom nutarnjem nagovoru, zatražila da iziđu iz auta. I čim su izišla i pomolila se, Gospa im je s brda ukazanja, udaljenog više kilometara, došla u susret i s njima je molila sedam Očenaša… Tako varka tih djevojaka nije uspjela. Brzo poslije toga policija je počela ometati dolazak i djeci i narodu na Podbrdo, na mjesto ukazanja. Djeci, a poslije ni svijetu, nije više bilo dopušteno onamo dolaziti. Ali Gospa im se i dalje ukazivala na skrovitim mjestima, u njihovim domovima i u polju. Djeca su se već ohrabrila, otvorenije razgovarala s Gospom i rado slušala njezine savjete, opomene i poruke. Tako je to trajalo sve do 15. siječnja 1982.

U međuvremenu župnik je počeo hodočasnike svraćati u crkvu da bi sudjelovali u molitvi krunice i slavljenju Euharistije. I djeca su dolazila i predmolila krunicu. I tu im se Gospa ukazivala nekoliko puta. I sam je župnik fra Jozo Zovko jednom, u vrijeme molitve krunice, vidio Gospu i taj čas prekinuo molitvu i spontano nastavio s pjesmom "Lijepa si, lijepa, Djevo Marijo". Cijela je Crkva primijetila da se s njime nešto neobično događa. Poslije je i sam potvrdio da je tom prilikom zbilja vidio Gospu. I on, koji je sve dotle bio ne samo sumnjičav, nego i protiv glasova o ukazanjima, postao je njihov pobornik, što je naknadno posvjedočio i zatvorom.

V. Herceg | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

3
9
4
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari