Dodaj komentar

Krajnje je vrijeme da se i oporba oglasi, ako još djeluje?

ljubuski.info

Iako su lokalni izbori daleko iza nas još se ne stišavaju strasti oko izbornih rezultata koji su, u najmanju ruku, ocijenjeni sumnjivim.

Svi smo svjedoci izbornih rezultata za načelnika općine Ljubuški, gdje je Nevenko Barbarić "nekim čudom", za dlaku pobijedio profesora Antu Paponju. Razlika je u konačnici bila nekih tristotinjak glasova, koji su u zadnji čas namaknuti i to najvećma u HDZ "utvrdi" u selu Grab. U neku ruku bilo bi logično da tamo Naš načelnik i HDZ izbore najviše glasova s obzirom da su u tom mjestu u dvojica financijskih moćnika, Toni Kraljević, ministar financija u ŽZH te Vedran Markotić, direktor javnog poduzeća Parkovi. Logično bi bilo da Kraljević i Markotić u Grabu premoćno osvoje glasove birača svojim položajem ako već ne karizmom.

Već su ranije od članova HDZ BiH Ljubuški procurile informacije kako su dovoženi birači na birališta. Unatoč jakoj kiši i pljusku izlaznost je bila iznimna, što potvrđuje ranije tvrdnje članova HDZ-a. Ta priča je bila završena sve dok ponovno, opet iz istih izvora unutar strane HDZ BiH sve glasnije nisu počele kružiti glasine o financijskom plaćanju izbora. Kako stvari stoje najbolje znaju oni sami.

Bilo kako bilo, ostaje spoznaja da izbori, u prvom redu za mjesto načelnika, unatoč zavidnim financijskim sredstvima partije HDZ BiH nisu mogli proći glatko. Odnosno, pobjeda za mjesto načelnika Nevenka Barbarića, nategnuta je Pirova pobjeda uz mnoštvo navažećih glasova upravo u urbanijem dijelu ljubuškog.

U ovim vrelim ljetnim danima, dok se većina nas druži s rodbinom iz Njemačke i drugih zapadnih zemalja, razmišljati o proteklim lokalnim izborima nije baš prioritet. Ali kad se pogleda medijska propagadna režimskih medija, kad se pogleda stalno i kontinuirano planiranje radova na kinu, asfaltiranje cesta i nogostupa itd., daje se za naslutiti kako se približavaju opći izbori te da je vladajućoj partiji itekako stalo ispeglati svoj imidž i ostvariti na izborima barem dosadašnje rezultate.

Nejasno je zašto tolika medijska panika, promoviranje brojnih Potemkinovih projekata za koje znamo kako se nikada neće završiti. Najbolji primjer je prekategorizacija ceste iz Mostara preko Čitluka do Ljubuškog u magistralnu cestu, tik prije izbora, da bi se nakon završetka istih par mjeseci poslije odustalo od toga. Krpljenje ceste na pojedinim mjestima kap je u moru i ne umanjuju činjenicu da vozilo hitne pomoći od Ljubuškog do Sveučilišne kliničke bolnice Mostar mora juriti preko uske Kobilovače. Tužna je to slika jednog velikog obećanja, koje se nije uspjelo ostvariti ni u posljednjih četvrt stoljeća. Cesta na Kobilovači probijena za vrijeme vladavine Austrougarske, rekonstruirana u Socijalizmu nanošenjem asfaltne baze, do dan danas nije mogla biti proširena niti dovedena u red.

Obećanja prije svakih izbora na ovim prostorima bila su lažna i neostvarena. Svaki put se putem iste medijske šprance, potom izvođenjem strojeva na ulice stvara nestvaran privid da se nešto radi za boljitak društva. I tako od izbora do izbora.

Oporba je nemoćna, uglavnom šuti i sve to sa strane promatra ne uspijevajući barem kritičkim osvrtima skrenuti pozornost na loša događanja oko sebe. Tih loših stvari ima napretek.

Krajnje je vrijeme da se i oporba oglasi, dostavi javnosti potvrdu o životu i pokažu kako još djeluju na političkoj sceni Ljubuškog.

N.B.

N.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

1
7
1
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari