Dodaj komentar

Glazbena škola danas ima 160 učenika

ljubuski.info

Glazbena povijest ljubuškog kraja seže u 1928. godinu, kada se na Humcu osnivaju tri pjevačka društva - ženski, muški i mješoviti zbor.

Među kulturnim vrijednostima kojima se Ljubuški desetljećima ponosio bila je limena glazba.

Njezin nastanak vezan je uz župu Humac i franjevca Rudu Mikulića, glazbenika amatera, koji je vodio crkveno pjevnje. Nakon Drugog svjetskog rata puno toga se promijenilo.

Limena glazba prešla je pod okrilje države. Svoju zlatnu obljetnicu - 50 godina djelovanja i rada, ljubuška limena glazba obilježila je 1982. godine. Došao je i prošao Domovinski rat i u Ljubuškom se 1993. godine osniva Glazbena škola. Sve do veljače ove godine bila je smještena u zgradi OŠ Marka Marulića u Ljubuškom.

Na korištenje su joj bila ustupljena tri mala kabineta i povremeno jedna učionica. No, kada je broj učenika premašio 80, a u posljednje vrijeme i 120, javila se potreba za većim i odgovarajućim prostorima. Ipak, nakon gotovo dva i pol desetljeća, u drugoj polovini veljače ove godine, cjelokupna nastava i inventar Glazbene škole preselili su se u objekt kraj crkve sv. Kate u središtu Ljubuškog.

Objekt je Glazbenoj školi na korištenje ustupio Franjevački samostan Humac, u cilju podrške i poboljšanja rada te obrazovne ustanove, a uz suglasnost i potporu općinskog načelnika.
Prezadovoljni smo. To je za nas jako pozitivna stvar i sjajna vijest. No, imamo potrebe i planove za otvorenje srednje glazbene škole. O tome već nekoliko godina dobivamo upite, prvenstveno roditelja i učenika. Prije svega zbog toga što oni učenici koji se odluče na pohađanje srednje glazbene škole putuju u Široki Brijeg ili Mostar. Nema potrebe za zapošljavanjem novih kadrova, sve možemo pokriti iz osnovne glazbene škole u kojoj nam, inače, nedostaje nekoliko učitelja glazbe. Što se tiče troškova, oni nisu veliki, procjena je da za tri učenika u srednjoj glazbenoj školi tijekom cijele godine iznose oko 5900 maraka - kazala je Ivana Zrimšek Šaravanja, ravnateljica Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Glazbena škola danas ima 160 učenika, a u njoj se uče svirati klavir, violina, flauta, truba, gitara i harmonika. Škola ima ukupno 17 djelatnika, od kojih je 14 učitelja u nastavi i troje zaposlenih u upravi i administraciji, što zadovoljava naše potrebe sukladno broju učenika koji imamo i budućim procjenama. Na koncu školske godine 2015.2016. čak šestero naših učenika upisalo je Srednju glazbenu školu. Još tri Ljubušaka, naši bivši učenici, upravo su završili 4. razred Srednje glazbene škole u Mostaru i Širokom Brijegu, a svi redom su na instrumentalnim smjerovima. Također, četiri naša bivša učenika su na studiju glazbene umjetnosti u Splitu, Mostaru i Sarajevu, a u posljednjih godinu dana dvije naše bivše učenicce diplomirale su glazbenu umjetnost. Također, smatramo da će se interes povećavati sukladno povećanju ukupnog broja učenika u naškoj školi posljednjih godina, ali i zbog sada znatno poboljšanih uvjeta rada, ističe Šaravanja.

Učenici OGŠ Ljubuški u posljednje tri godine natjecali su se na brojnim domaćim i međunarodnim priredbama (Bijeljina, Split, Omiš, Varaždin) s kojih su se redovito vraćali s nagradama. Polaznici redovito sudjeluju u većini kulturnih manifestacija te organiziramo koncerte u općini Ljubuški na kojima, osim učenika. redovito nastupaju i učitelji sa svojim solističkim točkama.

Ljubuški glasnik | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
4
2
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ne bojte se, stanje je redovito! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari